Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief inzake financiele verhouding Rijk - gemeenten

Datum nieuwsfeit: 31-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD

MINISTERRAAD: BRIEF INZ FINANCIELE VERHOUDING RIJK - GEMEENTEN

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties
Persbericht Ministerraad
31 maart 2000

BRIEF INZAKE FINANCIELE VERHOUDING RIJK - GEMEENTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Zalm en staatssecretaris Bos van Financiën ingestemd met een brief aan de Tweede Kamer inzake de financiële verhouding tussen het Rijk en de gemeenten.

De gemeenten zullen door middel van een OZB-tariefdifferentiatie tussen woningen respectievelijk niet-woningen in staat worden gesteld te voorkomen dat er drukverschuivingen tussen deze beide categorieën belastingplichtigen optreden.

Het kabinet houdt vast aan eerdere voorstellen voor de verdeling van het gemeentefonds, met dien verstande dat een correctie ten gunste van gemeenten met een grote historische kern zal worden doorgevoerd.

De Tweede Kamer heeft aandacht gevraagd voor de samenhang van beleidsterreinen ten aanzien van de gemeenten uit het grote stedenbeleid. Het kabinet zal in reactie daarop een plan van aanpak opstellen om te komen tot een overzicht van de verschillende financiële geldstromen voor de 50 grootste gemeenten.

Hoe hoger de waarde van de onroerende zaken in een gemeente, hoe lager de uitkering uit het gemeentefonds. Nu er nieuwe waarden beschikbaar komen ziet het kabinet twee mogelijkheden: de nieuwe waarden onmiddellijk met ingang van 2001 hanteren, of daarmee een jaar wachten. Alles overziende kiest het kabinet voor de onmiddellijke reguliere invoering van de nieuwe waarden.
De waarden zijn verbonden met het zogenaamde rekentarief. De invoering van de nieuwe waarden gaat gepaard met een daling van dit tarief naar f11,21 (was f15,63).

Het pakket van maatregelen is vastgelegd in een brief die op korte termijn aan de Tweede Kamer wordt gezonden. De brief is geagendeerd voor een Algemeen Overleg op 13 april 2000.

31 mrt 00 14:52

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie