Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP hekelt leveren F-16's aan Verenigde Arabische Emiraten

Datum nieuwsfeit: 31-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 31/3/2000

SP hekelt leverantie F-16's aan Verenigde Arabische Emiraten

Defensie onderhandelt over de levering van Nederlandse F-16's aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), zo blijkt uit een bericht in Defense News. In februari dit jaar is een nieuw criterium onder het Nederlands wapenexportbeleid ingevoerd dat toetst of het land van eindbestemming wapenexport en -import meldt bij het VN-wapenregister. De VAE rapporteerde in ieder geval tot 1997 niet aan dit register. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel vindt dat een levering aan de VAE sowieso niet plaats zou mogen vinden. Er komen in de VAE frequent schendingen van de mensenrechten voor, het land ligt in een spanningsgebied en bovendien kent het geen democratie. Van Bommel: "Op papier kent Nederland strikte voorwaarden voor wapenexport en zou een dergelijke leverantie niet plaats moeten vinden. Hier komt in de praktijk niet veel van terecht." Hij stelt de volgende vragen aan de Staatssecretaris van Defensie, de Minister van Buitenlandse Zaken en de Staatssecretaris van Economische Zaken:


1. Kent u het bericht "Dutch Offer the U.A.E. 20 Used F-16A/Bs"?
2. Vinden er onderhandelingen plaats met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de verkoop van Nederlandse F-16's? Zo ja, kunt u toelichten over hoeveel F-16's het gaat en in welk stadium de onderhandelingen zich bevinden?

3. Is het juist dat er binnenkort afgevaardigden vanuit het Ministerie van Defensie een bezoek zullen brengen aan de VAE of kort geleden hebben gebracht? Zo ja, was het doel van dit bezoek om verder te onderhandelen over deze transactie? Zo nee, wat is of was dan het doel van dit bezoek?
4. Is het juist dat militaire autoriteiten in Dubai gevraagd hebben om medewerkers van de Nederlandse luchtmacht om de training en de omscholing van het personeel te begeleiden bij deze eventuele aankoop? Zo ja, bent u van plan Nederlandse militairen naar de VAE te sturen?
5. Is het juist dat de Verenigde Arabische Emiraten niet deelnemen aan het Verenigde Naties wapenregister?

Zo ja, op welke wijze zal dit meegenomen worden in de uiteindelijke beslissing te leveren aan dit land, gezien de recentelijke invoering van de toetsing aan het VN-wapenregister als onderdeel van criterium 6 in het Nederlands wapenexportbeleid?


6. Is het u bekend dat Amnesty International aangeeft dat er in de VAE frequent schendingen van mensenrechten voorkomen Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlands wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?

7. Deelt u de mening dat de VAE in een instabiele regio, c.q. spanningsgebied gelegen is? Zo nee, waarop baseert u die mening? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlands wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?

8. Is het juist dat er in de VAE geen sprake is van een democratie (het oprichten van vakbonden en politieke partijen is er verboden, er vinden geen verkiezingen plaats) en dat allerlei grondrechten zijn beknot (geen vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering, gebrekkige rechtspraak)? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlands wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?

 

Meer informatie:

Harry van Bommel 06-22788043

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie