Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Versnelde aanpak wachtlijsten gehandicapten

Datum nieuwsfeit: 31-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Versnelde aanpak wachtlijsten gehandicapten

Vrijdag 31 maart 2000, persbericht nummer 31

De wachtlijsten en de wachttijden in de gehandicaptenzorg kunnen dit jaar versneld worden aangepakt. De verzekeraars krijgen van staatssecretaris Margo Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) toestemming om voor de rest van het jaar bij instellingen extra zorg te contracteren voor mensen die op de wachtlijst staan. Afgesproken is dat alleen initiatieven worden gehonoreerd die mensen echt van de wachtlijst af halen en dat de reeds beschikbaar gestelde middelen zijn uitgeput. Vliegenthart heeft dit vrijdag afgesproken in het kabinet en de maatregelen vervolgens in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Vliegenthart heeft deze week in het kader van de Meerjarenafspraken (MJA) bestuurlijk overleg gevoerd met alle partijen in de gehandicaptensector over de versnelde aanpak van de wachtlijsten: Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de Vereniging SOMMA, de Gehandicaptenraad en de Federatie van Ouderverenigingen. De zorgkantoren, uitvoerders van de AWBZ in de regios, zijn formeel verantwoordelijk voor de toedeling van de extra middelen.

De maatregelen gelden voor wachtlijsten voor verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten en zintuiglijk gehandicapten, als voor het persoonsgebonden budget (PGB). Het eerst moeten gehandicapten worden geholpen die het meest urgent zijn en het langst wachten. Zelfstandig wonen en ambulante begeleiding in de thuissituatie hebben zoveel mogelijk de voorkeur, zodat daarmee ook een impuls uitgaat naar vernieuwing van de zorg.

Meer documenten over dit onderwerp kunt u vinden in het thema: Gehandicapten - Aanpak wachtlijsten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie