Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord Kamervragen onredelijk tijdsverloop in strafzaak

Datum nieuwsfeit: 31-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Antwoord Kamervragen over een onredelijk tijdsverloop in een strafzaak
Gemaakt: 3-4-2000 tijd: 15:14


3

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 31 maart 2000

Onderwerp:

Kamervragen

In antwoord op uw brief van 23 februari 2000, nr. 2990007440, deel ik u mede dat de vragen van het lid Van Oven van uw Kamer over het onredelijk tijdsverloop in een strafzaak, worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage bij deze brief.

Bijgesloten zijn voldoende kopieën van het antwoord, ten behoeve van de vragensteller en de afdeling Voorlichting van uw Kamer.

De Minister van Justitie,

Antwoord van de Minister van Justitie op de vragen van het lid Van Oven over het onredelijk tijdsverloop in een strafzaak (ingezonden 23 februari 2000, nr. 2990007440)


1.

In de casus die ten grondslag ligt aan het arrest van de Hoge Raad van
26 oktober 1999 wordt het Openbaar Ministerie door het Gerechtshof Amsterdam niet-ontvankelijk verklaard in een strafzaak tegen een verdachte die wordt vervolgd wegens schending van art. 244 Sr.
Uit de arresten blijkt dat zowel het hof Amsterdam als de Hoge Raad van oordeel zijn dat de redelijke termijn is geschonden. Het oordeel van het hof dat dit, gezien de omstandigheden van het geval dient te leiden tot niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie wordt echter door de Hoge Raad gecasseerd. De Hoge Raad stelt, in navolging van eerdere arresten , dat overschrijding van de redelijke termijn in zijn algemeenheid dient te worden gesanctioneerd door strafvermindering. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kan het openbaar ministerie niet-ontvankelijk worden verklaard. De beslissing van het gerechtshof om de niet-ontvankelijkheid uit te spreken was in casu zonder nadere motivering, met name gezien de ernst van het feit, niet begrijpelijk.


2 + 3.

Volgens het arrest van het Hof Amsterdam is er vanaf de dag waarop de verdachte in verzekering is gesteld tot de terechtzitting in hoger beroep een periode van drie jaar en acht maanden verstreken. De periode tussen het vonnis van de rechtbank en de ontvangst van de dossierstukken bij dit hof omvat nagenoeg elf maanden, terwijl de periode tussen vonniswijzing en appelbehandeling drieëntwintig maanden bedraagt.

In de arresten wordt voor deze overschrijding geen nadere verklaring gegeven. In het algemeen geldt dat in een aantal gevallen de situatie zich voordoet dat door de grote belasting van de rechtsprekende macht, strafzaken pas na verloop van een aantal maanden kunnen worden behandeld. Deze praktijk is niet gewenst. Daarom zijn zowel in het kader van de uitvoering van de Contourennota `Rechtspraak in de 21 e eeuw' als in het kader van specifiek op de strafsectoren van de gerechten gerichte maatregelen getroffen om onder meer de doorlooptijden in strafzaken terug te dringen. Over de resultaten van dit moderniseringsproces wordt de Tweede Kamer regelmatig door de voortgangsrapportages over de Contourennota op de hoogte gesteld.

Met de constatering van de Hoge Raad dat het in casu om ernstige feiten gaat kan worden ingestemd. Gezien de onafhankelijkheid van de rechtsprekende macht kan ik echter verder niet in het oordeel van beide colleges treden.


4.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen een schending van de redelijke termijn in feitelijke aanleg die door de lagere rechter wordt geconstateerd - zoals in het arrest is gebeurd naar aanleiding waarvan de kamervragen zijn gesteld - en een schending van de redelijke termijn die door de Hoge Raad wordt geconstateerd. Dat kan een schending in feitelijke aanleg betreffen, maar ook een schending in de cassatiefase.

Voor wat betreft de cassatiefase heeft de Hoge Raad de gedragslijn ontwikkeld dat er sprake is van overschrijding van de redelijke termijn indien er tussen het instellen van het beroep in cassatie en de binnenkomst van de stukken ter griffie van de Hoge Raad meer dan acht maanden verstrijken. Als het meer dan acht maanden duurt voordat de zaak bij de Hoge Raad binnenkomt en er in cassatie wordt geklaagd over een schending van de redelijke termijn zal in beginsel de strafoplegging worden vernietigd door de Hoge Raad. De Hoge Raad maakt bij de constatering van een schending van de redelijke termijn wat betreft de daaraan te verbinden gevolgen een afweging tussen het belang dat de verdachte heeft bij het verval van het recht tot strafvervolging en het belang dat de samenleving heeft bij normhandhaving door berechting. Als, zoals regel is, het laatstgenoemd belang prevaleert, leidt de overschrijding tot strafvermindering, waarbij de mate van strafvermindering afhankelijk is van de duur van de overschrijding. Als het eerste belang prevaleert dan wordt het OM niet-ontvankelijk verklaard in zijn vervolging.

In 1999 heeft de Hoge Raad in totaal 3200 strafzaken in cassatie behandeld. Daarvan zijn 30 uitspraken vernietigd wegens schending van de redelijke termijn.

De meeste zaken (25) waarin de Hoge Raad een schending van de redelijke termijn constateerde, betroffen zaken waarin de hiervoor genoemde 8-maandentermijn werd overschreden. In 22 zaken heeft de Hoge Raad vervolgens zelf de straf verminderd. In 3 zaken - waarin ook om een andere reden werd gecasseerd - heeft de Hoge Raad de zaak verwezen naar een hof.

Een klein aantal zaken (3) betreft de situatie dat tussen het wijzen van een uitspraak bij verstek en de uiteindelijke betekening van de verstekmededeling de redelijke termijn was overschreden, gelet op het achterwege laten van eerdere pogingen die uitspraak te betekenen. Ook in die zaken heeft de Hoge Raad de straf verminderd.

Verder zijn er nog 2 zaken waarin de Hoge Raad heeft beslist dat het hof ten onrechte geen schending van de redelijke termijn had geconstateerd, nu er tussen het instellen van hoger beroep en de binnenkomst van de stukken bij de appelinstantie meer dan 11 maanden waren verstreken. In deze gevallen verminderde de Hoge Raad eveneens de opgelegde straf.

Op grond van het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat het in de meeste gevallen ging om een schending van de redelijke termijn in de cassatiefase.

De Hoge Raad heeft in 1999 in geen enkel geval naar aanleiding van een door de Raad vastgestelde schending van de redelijke termijn het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...