Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Evenementen Veenkoloniaal Museum Veendam

Datum nieuwsfeit: 01-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


zaterdag 1 april 2000
Busexcursie door Scholtenland
Tijd: 09.00 - 18.00 uur Entree: 55,- p.p.
In het kader van de tentoonstelling 'Van Groningen tot Oekraïne. Handel en wandel van W.A. Scholten' organiseert het Veenkoloniaal Museum in Veendam op zaterdag 1 april een busexcursie door 'Scholtenland'.

Onder leiding van Jaap Ekhart, auteur van de publicatie 'Van Groningen tot Oekraïne', voert de dagreis langs sporen in de provincies Groningen en Drenthe, die anno 2000 nog getuigen van het ondernemerschap van Willem Albert Scholten (1819-1892) en zijn zoon Jan Evert (1849-1918).

De reis voert vanuit Veendam langs de eerste fabriekslocatie van Scholten aan het Winschoterdiep in Hoogezand naar de stad Groningen. Daar worden het grafmonument van de familie Scholten, de theekoepel aan de Hereweg en het door Jan Evert gestichte Stadspark bezocht. Na een lunch in het Stadsparkpaviljoen voert de excursie verder naar de Avebe-fabriekslocatie in Ter Apelkanaal en het Landgoed Scholtenzathe in Barger-Compascuum.

De busexcursie start om 09.00 uur in het Veenkoloniaal Museum in Veendam en wordt daar om uiterlijk 18.00 uur ook weer beëindigd.

Prijs 55,- p.p. (incl. koffie/thee, koek, lunch en entreeprijzen). Opgave vooraf bij het museum.zondag 2 april 2000
In het kader van de tentoonstelling Samen Sterk Hoogezand-Sappemeer
Een middag rond historische foto's en ansichten uit de collectie van het Veenkoloniaal Museum.

Leden van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. zijn aanwezig voor een deskundige beoordeling van oude foto's en ansichten uit uw eigen verzameling.zondag 9 april 2000
Activiteit: Blik op Toen

Tijd: 13.30 uur
normale entreeprijzen

In het kader van de expositie 'Samen Sterk: Kijk op Hoogezand-Sappemeer in de afgelopen eeuw' (t/m 7 mei) verzorgt de conservator van het Veenkoloniaal Museum, Hendrik Hachmer, op zondag 9 april een historische dialezing. Onder de noemer 'Blik op Toen' komen onder andere aan bod: het voormalige kanaal, de scheepswerf van Wolthuis, de hoogholtjes, de scheepvaart op en de verschillende fabriekjes, bedrijven en winkelnering aan het kanaal, de industrie en -heel nadrukkelijk- de scheepsbouw aan het Winschoterdiep.

zaterdag 15 en zondag 16 april 2000
Museumweekend 2000
Openstelling beide dagen: 13.00 - 17.00 uur Toegang gratis

zondag 16 april 2000
Historische films

Een middag rond historische films over Hoogezand en Sappemeer. Naast het bekijken van oude films bestaat de mogelijkheid oud filmmateriaal uit privé-bezit of van bedrijven in te brengen en eventueel te laten vertonen. Voor deskundig advies zijn medewerkers van het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) in Groningen op deze middag aanwezig.

Deze activiteit valt in het landelijke Museumweekend, waarbij de toegang tot het museum gratis is. Verder in het museum: presentatie 'nuttig handwerken' door de Werkgroep Textiel en prehistorisch jagerskamp op de binnenplaats door de Werkgroep Experimentele Archeologie.dinsdag 18 april 2000
Groningse gedachten (werktitel)

Zestig bekende en minder bekende Groningers tonen een voorwerp dat voor hen een associatie heeft met de Tweede Wereldoorlog. De expositie loopt t/m 30 april 2000


paasmaandag 24 april 2000
In het kader van de tentoonstelling Samen Sterk Hoogezand-Sappemeer

Themamiddag rond scheepsbouw toen en nu.

Een themamiddag rond scheepsbouw toen en nu met onder meer een expositie van publicaties en archiefstukken over scheepsbouw en scheepvaart (met medewerking van het Rijksarchief Groningen), korte inleidingen door scheepsbouwdeskundigen, halfmodellen vroeger versus computeranimatie nu, historische en actuele films over tewaterlatingen.

Speciaal voor de kinderen in de Tiemo Tijdloos Kinderhoek een knutselactiviteit: 'Bouw je eigen bootje'.

Verder demonstreert de beheerder van het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen hoe miniatuurscheepjes in flessen gebouwd worden.

Alle activiteiten: vanaf 13.00 uurzondag 7 mei 2000

Muzikaal-historische manifestatie

Afsluiting van het project met een muzikaal-historische manifestatie. Met medewerking van Shantykoor Westerstörm, Johan Raspe en de Kiepkerel. Deze activiteit wordt gehouden op de sfeervolle binnenplaats van het museum met een muziekkoepel als podium en het binnenschip Ebenhaezer als entourage.

Aanvang: 13.30 uurzaterdag 13 mei 2000
Nationale Molendag

Filmvertoning 'Stoere Werkers'. Beelden van verdwenen en nog bestaande molens in Nederland (waar onder de provincie Groningen) in de jaren 1930-1933 van de cineast Alex Roosdorp. Twee delen.
Deel 1: 13.30 uur. Deel 2: 15.00 uur


zaterdag 13 mei 2000
Kaaibakken

Het Nationaal Kampioenschap Kaaibakken wordt dit jaar gehouden in Zuidlaren.
Nadere berichtgeving ter zijner tijd in de media.

zondag 14 mei 2000
Moederdag met het Klein Orkest

Onder leiding van hun muziekdocente Ali Wierth, brengen de jeugdige leden van het Klein Orkest op deze speciale dag een bijzonder programma met liedjes uit het Beukema-repertoire. Aanvang: 14.00 uur


zaterdag 20 mei 2000
De Familietrouw onderweg

Tussen Nieuw Statenzijl en Nieuweschans. Opstappen:
- 10.00 uur Nieuw Statenzijl (retourtocht)
- 13.00 uur Nieuweschans (retourtocht)
- 15.00 uur Nieuw Statenzijl (enkele tocht, richting Nieuwe Pekela. Onderweg afstapmogelijkheid naar keuze.) Fietsen kunnen aan boord worden meegenomen. Maximaal 12 personen per tocht.
Volwassenen: fl. 12,50 p.p., inclusief koffie en koek. Kinderen tot 12 jaar: fl. 5,- p.p., inclusief limonade en koek. Opgave vooraf bij het museum.


Van 16 juni tot 5 november 2000

zal het Veenkoloniaal Museum een expositie organiseren onder de titel 'Stof tot nadenken, kleding van boerinnen en kapiteinsvrouwen vergeleken'. De kapiteinsvrouw en de boerin waren in de Veenkoloniën van de 19e eeuw elkaars naaste buren. Beiden woonden langs het kanaal. Economisch gezien speelden beiden een belangrijke rol. Landbouw nam een prominente plaats in in de Veenkoloniën. Zeevaart beleefd in de 19e eeuw eveneens gouden tijden. Meer dan 60% van de Nederlandse vloot was ooit hier te vinden. De kapiteinsvrouw voer vaak mee aanboord van de schepen. De boerin verbleef meer in de regio. Had deze mobiliteit invloed op de kleding? Aan de hand van oude foto's, portretten en bronnen zoals schoolmeester Top wordt een vergelijking gemaakt. Had het verschil in leefwijze invloed op de kleding?

Waar mogelijk worden originele kledingstukken getoond. Helaas is er niet echt veel kleding uit die tijd bij de families bewaard gebleven. Toch zijn er enkele toppers te zien zoal een trouwjurk uit 1890.

Veenarbeiders. Werkzaamheden in het veen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie