Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bekroonde antropologische serie BBC World

Datum nieuwsfeit: 02-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
maart 2000

Persbericht

Kleurrijk aprilaanbod BBC World

BBC World - de internationale 24-uurs nieuws- en informatietelevisiezender
- biedt vanaf april ook programma's met een mondiaal tintje. In deze nieuwe programma's worden andere culturen ontdekt, buitengewone mensen geportretteerd en bijzondere gebeurtenissen belicht.
Under the Sun
Vanaf zondag 2 april, 19.10 uur.
Under the Sun is een bekroonde antropologische serie in vijf delen, die een vergaande blik werpt op bijzondere culturen in alle uithoeken van de wereld. De eerste aflevering, getiteld Dances With Llamas, vertelt het verhaal van de Boliviaanse indianenstam Macha. De stamleden vragen zich af of ze het lokale Tinku-festival zullen bijwonen, een festival waarbij in 1996 zes mensen tijdens vechtpartijen om het leven kwamen.
De volgende aflevering, A Time To Woo (9 april) gaat over het buitengewone huwelijksfestival van het Ait Haddidu-volk in Marokko. Deze bruidsmarkt, waar mannen en vrouwen samenkomen om een huwelijkspartner te kiezen, wordt eenmaal per jaar gehouden. Het programma is een portret van een islamitische gemeente die vrouwen zelf hun partner laat kiezen, iets wat heel ongebruikelijk is.
A Caterpillar Moon (16 april) neemt de kijker mee naar de Aka-pygmeeën in het hart van het regenwoud in centraal Afrika. De pygmeeën zijn in het bezit van de bewoners van Bagandou, dat ligt aan de rand van het woud. Al 2000 jaar worden de pygmeeën van generatie op generatie doorgegeven. A Caterpillar Moon is de allereerste film die over deze buitengewone relatie is gemaakt. De programmamakers vergezellen een pygmeeënfamilie die het dorp verlaten en teruggaan naar het woud voor het rupsenseizoen. In Dream Girls (30 april) staan escapisme, glamour en dromen centraal. De Takarazuka Revue is een Japans pop-operagezelschap dat alleen uit vrouwelijke spelers bestaat. Het gezelschap voert fantasieshows op over liefde en gevoelige mannen, die zijn bedoeld zijn voor een uitsluitend vrouwelijk publiek. Dream Girls is een intrigerend portret van de ontdekking van de eigen identiteit en de tegengestelde spanningen waaraan jonge vrouwen in Japan blootstaan. Dream Girls volgt twee zijden van de Takarazuka: aan de ene kant de topsterren tijdens repetitie en opvoering; aan de andere kant de strenge trainingsschool van het theater.
Click Online
Vanaf donderdag 6 april, 21.30 uur.
Een wekelijks lifestyleprogramma, gepresenteerd door Stephen Cole vanuit de BBC Online nieuwskamer. Click Online informeert de kijker over de laatste nieuwtjes op het gebied van nieuwe media, zoals internet, e-commerce, elektronische snufjes en technologische ontwikkelingen. Het programma is een mix van luchtige en serieuze items voor PC-gebruikers die meer willen weten van het internet en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.
Life
Vanaf vrijdag 14 april, 21.30 uur.
Nooit eerder waren er zoveel mensen die almaar rijker worden, met tegelijkertijd zoveel mensen die in grote armoede leven. Het is één van de grote tegenstellingen van deze tijd. Life is een nieuwe wekelijkse serie die zich verdiept in deze tegenstelling. Life wil met afwisselend persoonlijke verhalen en deskundige analyses de kijkers de beste uitleg geven over het begrip 'globalisering' en waarom het lijkt dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. Volgens sommigen is globalisatie een achterwaartse ontwikkeling die de maatregels verwoest die zijn ontworpen om een stabielere wereldeconomie te creëren. Volgens anderen is globalisatie een vooruitgang: vrije handel en een vrije markt zijn volgens hen de enige manier om armoede uit te roeien.
The BBC In Vietnam
Zaterdag 29 april, 23.10 uur.
Voor het eerst in de geschiedenis zaten de kijkers comfortabel in hun huiskamers en keken - bijna live - naar een oorlog op televisie. The BBC In Vietnam laat zien hoe de BBC de oorlog in Vietnam in beeld bracht en blikt terug op een aantal gedenkwaardige journalistieke gebeurtenissen uit deze tragische tijd. De documentaire is een hommage aan de moed en de oprechtheid waarmee de journalisten hun werk deden (veel van hen werden later bekend, zoals Martin Bell, Brian Barron, David Jessels en Julian Pettifer). De meeste van hun oorlogsverslagen waren sterk ontroerend, zoals een reportage over Vietnamese oorlogsweeskinderen die pas hun ouders hebben verloren. De journalisten namen vaak grote persoonlijke risico's - Pettifer zond uit terwijl hij werd beschoten in Saigon in 1968 en David Jessels maakte een reportage vanuit een pro-Vietcong-dorp dat werd aangevallen door het overheidsleger net toen de BBC wegging.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie