Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland start proef met blushelikopter

Datum nieuwsfeit: 03-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE BZK

www.minbzk.nl

MINBZK: Nederland van start met proef blushelikopter

Nederland als eerste land in de wereld van start met proef blushelikopter

Staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag het startsein gegeven voor een proef met een blushelikopter. Daarin werken de brandweer en het Korps Landelijke Politiediensten nauw samen. Voor de proef is een politiehelikopter uitgerust met twee bluskanonnen waarmee moeilijk bereikbare branden (hoogbouw, in files en op water) bestreden kunnen worden.

De proef met de blushelikopter duurt anderhalf jaar of 15 aanvallen. Elke inzet wordt door het NIBRA (Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding) volgens een vast protocol geëvalueerd. Het instituut bekijkt hierbij of de helikopter met bluskanonnen een toegevoegde waarde biedt. Aan het eind van de proefperiode stelt het NIBRA een rapport op, aan de hand waarvan de politiek moet beslissen of de blushelikopter permanent wordt ingevoerd.

Tijdens de proefperiode is de helikopter gestationeerd op Schiphol. Hierdoor kan het toestel in de randstad binnen tien tot dertig minuten ter plaatse zijn als de brandweer hulp inroept. De helikopter kan ook te hulp geroepen worden bij langdurige branden buiten de randstad.

Het blussen met een helikopter met bluskanonnen is uniek in de wereld. Niet alleen door de techniek die gebruikt wordt, maar ook door de samenwerking tussen politie en brandweer. Dit is mede reden geweest voor de Europese Unie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om bij te dragen in de projectkosten van een half miljoen gulden. Ook hoofdsponsor AMEV neemt een deel van de kosten op zich. Dit omdat de verzekeraar bij wil dragen aan het beperken van schade bij branden, en het als een maatschappelijke taak ziet om meer te doen dan verzekeren alleen.

De blushelikopter heeft twee watertanks van elk 152 liter. Met ieder kanon kan per schot 18 liter water in een zeer fijne nevel op de brandhaard worden afgeschoten. Het effect hiervan is hetzelfde als het blussen met 3000 liter water door middel van een reguliere brandslang. Om te zorgen dat het water op de brandhaard terechtkomt, is de helikopter uitgerust met een infrarood camera waarmee het warmste deel van de brand gevonden kan worden. De bemanning van de helikopter bestaat uit twee personen: een vlieger en een speciaal opgeleide operator voor de bluskanonnen.

Het initiatief voor de blushelikopter is afkomstig van de Brandweer Maarssen. Dit korps ligt in een gebied met veel files, hoogbouw en het Amsterdam-Rijnkanaal. Om branden op deze moeilijk bereikbare plaatsen effectief te kunnen bestrijden, is het idee van helikopterblussen ontstaan. In de afgelopen twee jaar is er volop geoefend door vliegers en brandweer en zijn speciale inzetprocedures opgesteld. Na deze lange tijd van voorbereiding kan de proef vandaag van start gaan.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie