Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kempen niet klaar voor transport hoog radioactief afval

Datum nieuwsfeit: 03-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

Agalev regio Mechelen - Turnhout
Eliaertsstraat 34, 2140 Borgerhout
Tel:03/235.67.00-Fax:03/236.31.67.
E-mail (prv.antwerpen@agalev.be)
(Dirk.peeters@agalev.be)

Persmededeling Agalev Kempen
Antwerpen, 3 april 2000
Transport van hoog radioactief afval door de Kempen..... Kempen nog niet klaar voor transport hoog radioactief nucleair afval


Agalev blijft zich verzetten tegen het kernenergiescenario omdat alleen al het kernafval een blijvend gevaar voor de komende generaties betekent. Dit is het resultaat van een politiek die niet de onze is geweest maar waarvan de gevolgen ons nu wel per trein worden gepresenteerd. In dit dossier gaat Agalev zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg.
De groene inbreng in het federaal regeerakkoord, op het vlak van de kernenergie, bestaat erin dat uitstapmogelijkheden worden onderzocht en dat de techniek van de opwerking definitief wordt verlaten. Op die manier ontstaat er zeker geen nieuw afval meer in de toekomst. In dit verband klaagt Agalev de dubbelzinnige houding aan van het Kempische streekplatform. Dat heeft steeds het opwerkingsscenario verdedigd. Opwerking veroorzaakt nu net deze gevaarlijke transporten.

Onder impuls van Agalev, op vraag van Kamerlid Joos Wauters, hebben we de ministeriële belofte gekregen dat er aparte en onafhankelijke controles voorzien worden van het getransporteerde afval.

Agalev blijft herhalen dat er bijkomende voorwaarden moeten worden vervuld voor het eerste nucleair transport kan plaats vinden.

1° Vooreerst moet dit transport met de grootst mogelijke garanties kunnen gebeuren op het vlak van veiligheid, milieu en gezondheid. Aan deze voorwaarden kan nu niet voldaan worden omdat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) - dat toezicht houdt op deze transporten - nog steeds niet operationeel is. Agalev blijft ook vragen stellen bij de veiligheid van de container die het levensgevaarlijke afval moet transporten door woongebieden in Dessel en Mol.
Het takelen van dit levensgevaarlijk afval gebeurt door arbeiders met een dieselkraan, duurt 2 uur en vindt plaats in een dichtbevolkte stationsomgeving! Dit is om problemen vragen.

2° De financiering voor de ontvangst en voor een veilige, bovengrondse stockage in silo BP 136 van Belgoproces is nog niet rond. Een financiële lange termijnplanning voor de nucleaire sites, hun uitrusting en bereikbaarheid is nog steeds onbestaande.
De omvang van deze problematiek noodzaakt een lange termijnpolitiek die de reconversie van de nucleaire sector beoogt.

Agalev Kempen,
Dirk Peeters 014-45 15 04 of 03-235 67 00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie