Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inbreng PvdA debat wachtlijsten verpleging en verzorging

Datum nieuwsfeit: 04-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 april 2000

 

Inbreng PvdA-fractie t.b.v. plenair debat wachtlijsten V&V

Woordvoerder: K. Arib

  _____  

Voorzitter,

De cijfers in de wachtlijstenquête schetsen geen rooskleurig beeld van de aard en omvang van de wachtlijsten in de sector verpleging en verzorging.

Om de wachtlijsten aan te pakken en tegelijkertijd een antwoord te geven op de rechterlijke uitspraken inzake het recht op thuiszorg, heeft de staatssecretaris afspraken met de betrokken partijen gemaakt. De essentie van deze afspraken is dat vaart wordt gemaakt met het schonen van de wachtlijsten. Er komt een task-force die hieraan een extra impuls gaat geven en snel aan het realiseren van intramurale capaciteit gaat werken. Ook zijn afspraken gemaakt over noodzakelijke aanvullende productieafspraken in de thuiszorg.

Voorzitter,

Er is veel gesteggel over de wachtlijst gegevens. Of die wel of niet betrouwbaar zijn en of de politiek hier harde conclusies aan moet verbinden. Hoe dan ook, zelfs als we de wachtlijstgegevens beschouwen als nulmeting en niet als een achteruitgang t.o.v. eerdere metingen, moet worden geconstateerd dat deze wachttijden onacceptabel zijn.

De staatssecretaris kiest voor een versnelde aanpak van de wachtlijsten en is bereid hiervoor extra geld uit te trekken. Dat ondersteunt de PvdA dan ook van harte.

De PvdA wil dit extra geld echter niet in een bodemloze put gooien en verbindt dus de volgende voorwaarden aan deze extra investeringen:

Ten eerste wil de PvdA geen gelijke spreiding van het extra geld over alle regio's. In enkele regio's is sprake van onderbesteding. In die regio's is extra geld geen oplossing, maar moeten knelpunten op andere wijze worden opgelost;

Een tweede voorwaarde voor het krijgen van extra geld is een goede wachtlijstregistratie.

Regio's waar een slechte wachtlijstregistratie gehanteerd wordt en de wachtlijsten vervuild zijn door dubbeltellingen, dienen dit probleem op te lossen. Dan pas komen zij in aanmerking voor extra geld.

Een derde voorwaarde voor die extra investeringen is dat ze terechtkomt bij aanbieders die zich verbinden aan concreet geformuleerde resultaten en bereid zijn daarover binnen een afgesproken tijdsbestek verantwoording af te leggen. Om deze concrete resultaten te kunnen beschrijven, zal benoemd moeten worden wat maximaal aanvaardbare wachttijden zijn in de ouderen- en thuiszorg.

Tot slot heb ik een vierde voorwaarde, Voorzitter. De instellingen die een combinatie hebben van grote reserves en lange wachtlijsten moeten niet worden beloond, maar worden gekort. In het kader van de meerjarenafspraken met het veld is afgesproken de reserves van instellingen te normeren. Dit proces komt echter moeizaam van de grond.

Voorzitter, voor een groot deel voldoet de aanpak van de st. aan deze voorwaarden. Op enkele punten is de PvdA echter niet gerust namelijk:

1. In de discussie over de wachtlijsten zal één ding centraal staan: de aanpak van de wachtlijsten. De discussie over wel of geen vervuilde cijfers is wel van belang om inzicht te krijgen in de aard en omvang van de wachtlijsten, maar het werken aan een uniforme wachtlijstregistratie is voor de PvdA een middel en geen doel op zich. Het doel is de aanpak van de wachtlijsten.

De PvdA heeft eerder via een motie om een plan van aanpak voor de wachtlijsten in de thuiszorg gevraagd. De staatssecretaris voert deze motie ook uit. Echter, de PvdA heeft twijfels en vraagt zich af of hiermee ook daadwerkelijk de wachtlijsten zullen worden verkort. Of liever gezegd: weggewerkt worden. Dit te meer omdat blijkt dat het geld dat de staatssecretaris eind 1999 uit trok (42 miljoen extra), nadat de rechter had bepaald dat patiënten recht hebben op zorg, niet helemaal is uitgegeven.

Ook zijn er regio's die hard werken aan het opschonen van de wachtlijsten, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, waar door het opschonen van de wachtlijst het aantal mensen dat op zorg wacht van 2200 naar 550 terug gebracht werd.

Dit wil echter niet zeggen dat de problemen zijn opgelost. Een aantal regio's, waaronder Amsterdam, kampt een personeelstekort.

Parallel aan de wachtlijstaanpak dient dus een aanpak te komen voor het werven van nieuw personeel. De PvdA is van mening dat iedereen die over twee handen beschikt en gemotiveerd is gelijk in de zorg aan de slag kan. De PvdA pleit daarom voor het actief werven onder het allochtone arbeidspotentieel, herintreedsters en mensen in de WAO. De afspraken die zijn gemaakt over het invoeren van een verkorte opleiding op kwalificatieniveau 1 leidt pas vanaf september 2000 tot extra personeel. Daarom willen wij de verkorte opleiding die de sociale partners ontwikkeld hebben, zo spoedig mogelijk invoeren. Welke mogelijkheden ziet de staatssecretaris om deze verkorte opleiding volgende maand al in te voeren?2. Verder vindt de PvdA het een goede zaak dat de st. de reserves van de thuiszorginstellingen eindelijk aan een maximum verbindt en geen extra wachtlijstgelden beschikbaar stelt aan instellingen met een reserve die hoger is dan 5% De vraag blijft, wat te doen als de instellingen weigeren hieraan mee te werken. De directeur van de LVT heeft onlangs bekend gemaakt dat 5% te weinig is!!. De PvdA houdt vast aan de 5% (het gaat immers om gemeenschapsgeld dat ingezet dient te worden voor de zorg en niet voor andere doeleinden!). Van de st. willen we weten welke sanctie zij in handen heeft om ook deze afspraken in de praktijk af te dwingen. In eerder publieke discussie over de wachtlijsten heb ik voor belonen en straffen gepleit in de zorg. Instellingen die niet meewerken aan het wegwerken van de wachtlijsten dienen gekort te worden op hun budget. Zij die dat wel doen verdienen een beloning hiervoor.

3. Voorzitter, de st. hanteert het uitgangspunt: geen extra geld zonder resultaatsverplichting. Dat is prima. Wat die resultaten zullen zijn, blijft echter in het midden. Ik wil de st. vragen hierover een uitspraak te doen. Durft zij de garantie te geven dat in het najaar de urgent wachtenden zijn geholpen en de overige wachttijden voor de helft zijn teruggebracht tot maximaal aanvaardbare wachttijden?
4. Voorzitter, ook voor de wachtlijsten bij instellingen die niet voldoen aan de voorwaarden voor extra investeringen is een aanpak vereist. Het blijft immers zo dat mensen zorg kunnen afdwingen via de rechter, ook al gedragen de instellingen zich niet correct. Wat gaat de staatssecretaris hieraan doen? Voor de PvdA is contracteren buiten de regio een optie voor dit probleem. Contracteervrijheid voor verzekeraars binnen de AWBZ is echter de beste oplossing. Die mogelijkheid is helaas voorlopig niet aan de orde door de motie van mevrouw Van Vliet, die een pas op de plaats verordonneert met de modernisering van de AWBZ.
5. Tot slot, voorzitter, de gehandicaptenzorg. De PvdA is positief over de afspraken met de gehandicaptensector. Er komt extra geld vrij voor capaciteitsuitbreiding, maar hiermee is niets gezegd over de kwaliteit van de zorg en de zorgzwaarte. Graag een reactie van de staatssecretaris.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...