Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen overplaatsing ambassadeur in Zuid-Afrika

Datum nieuwsfeit: 04-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragenformulier 4 april 2000


2990009370

Vragen van het lid Marijnissen (SP) aan de minister-president over de overplaatsing van de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika in 1996. (Ingezonden 4 april 2000)


1

Kunt u gezien recente publicaties aangeven wat volgens u de juiste beschrijving is van de gang van zaken rondom de overplaatsing van de ambassadeur van Zuid-Afrika in 1996? 1)


2

Is het waar dat koningin Beatrix in 1996 bij haar staatsbezoek aan Zuid-Afrika om persoonlijke redenen niet wilde dat toenmalige Nederlandse ambassadeur van Zuid-Afrika haar begeleidde en daarom gevraagd heeft om overplaatsing?


3

Is de uitspraak van de heer Van Mierlo dat zijn antwoorden op kamervragen over deze zaak `niet de hele werkelijkheid dekken' juist?

Zo ja, op welke punten dekken zijn antwoorden niet de werkelijkheid?


4

Wat is uw mening over bewindslieden die antwoorden geven op Kamervragen die niet `de hele werkelijkheid' dekken? Deelt u de toelichting van de heer Van Mierlo - gegeven in de bovenaangehaalde publicatie - op het begrip `werkelijkheid'?


5

Wat is uw mening over de uitlating van de heer Van Mierlo dat `De volle werkelijkheid hoe graag ik die ook zou willen onthullen wordt beperkt door de wet van de vertrouwelijkheid en de ministeriële verantwoordelijkheid?


6

Deelt u de mening dat deze kwestie aantoont dat parlementaire controle op de invloed en/of bemoeienis van het staatshoofd op beslissingen (bijna) niet mogelijk is?


7

Wat is uw opvatting over een inperking van de politieke taken en invloed van het staatshoofd?

NRC, 30 maart jl.

Aanhangsel Handelingen nr. 1673, Vergaderjaar 1995/1996.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie