Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over levering F-16's aan Arabische Emiraten

Datum nieuwsfeit: 04-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragenformulier 4 april 2000


2990009400

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de staatssecretaris van Defensie, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Economische Zaken over leveranties vanF-16's aan de Verenigde Arabische Emiraten. (Ingezonden 4 april 2000)


1

Kent u het bericht «Dutch Offer the U.A.E. 20 Used Hf-16A/Bs»? 1)


2

Vinden er onderhandelingen plaats met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de verkoop van Nederlandse Hf-16's? Zo ja, kunt u toelichten over hoeveel Hf-16's het gaat en in welk stadium de onderhandelingen zich bevinden?


3

Is het waar dat er binnenkort afgevaardigen van het ministerie van Defensie een bezoek zullen brengen aan de VAE of kort geleden hebben gebracht? Zo ja, was het doel van dit bezoek om verder te onderhandelen over deze transactie? Zo nee, wat is of was dan het doel van dit bezoek?


4

Hebben militaire autoriteiten in Dubai gevraagd om medewerkers van de Nederlandse luchtmacht om de training en de omscholing van het personeel te begeleiden bij deze eventuele aankoop? Zo ja, bent u van plan Nederlandse militairen naar de VAE te sturen? 2)


5

Nemen de Verenigde Arabische Emiraten niet deel aan het Verenigde Naties wapenregister?

Zo ja, op welke wijze zal dit meegenomen worden in de uiteindelijke beslissing te leveren aan dit land, gezien de recentelijke invoering van de toetsing aan het VN-wapenregister als onderdeel van criterium 6 in het Nederlands wapenexportbeleid?


6

Geeft Amnesty International aan dat er in de VAE frequent schendingen van mensenrechten voorkomen? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningsaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlands wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?


7

Is de VAE in een instabiele regio, c.q. spanningsgebied gelegen? Zo nee, waarop baseert u die mening? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlandse wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?


8

Deelt u de mening dat er in de VAR geen sprake is van democratie? Is het oprichten van vakbonden en politieke partijen er verboden? Vinden er geen verkiezingen plaats? Zijn allerlei grondrechten beknot (geen vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering, gebrekkige rechtspraak)? Zo ja, deelt u dan de mening dat vergunningaanvragen voor leveranties van militaire goederen aan dit land, gezien de geest van het Nederlands wapenexportbeleid, niet afgegeven moeten worden?

Defense News 20 maart jl.

AD 10 januari jl.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie