Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College Rotterdam wil wijziging APV bestuurlijke ophouding

Datum nieuwsfeit: 04-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam


College wil wijziging APV bestuurlijke ophouding

(4-4)Het College van B. en W. stelt voor om de Algemeen Plaatselijke Verordening te wijzigen om het bestuurlijk ophouden van groepen mogelijk te maken. De burgemeester kan op grond van de maatregel bestuurlijk ophouden besluiten om door hem aangewezen groepen maximaal 12 uur te doen ophouden. Bestuurlijk ophouden komt in beeld bij grootschalige verstoringen van de openbare orde dan wel ernstige vrees daarvoor. Hierbij kan worden gedacht aan situaties als blokkades, krakersrellen en risicowedstrijden in het voetbal. Bestuurlijke ophouding mag niet lichtvaardig worden toegepast en alleen als andere middelen niet toereikend zijn om de openbare orde te herstellen. Met andere woorden, het bestuurlijk ophouden is een ultimum remedium en zal pas worden toegepast nadat de lokale gezagsdriehoek, te weten de burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie, hierover een besluit hebben genomen.
Het College heeft de wijziging van de APV voorgesteld omdat het van belang is dat de mogelijkheid tot bestuurlijk ophouden nog voor aanvang van EK 2000 van kracht wordt.
Het voorstel van het College voor wijziging van de APV wordt op 6 april in de raadscommissie voor Algemeen Bestuurlijke Zaken, Veiligheid en Politie behandeld.
De Tweede Kamer heeft op 24 februari jl. al ingestemd met de wijziging van de Gemeentewet die voor toepassing van deze bestuurlijke maatregel noodzakelijk is.
Op 18 april aanstaande wordt dit wetsvoorstel behandeld in de Eerste Kamer. Naar verwachting treedt de wet op 1 mei 2000 in werking.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie