Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reiniging en ontsmetting van voertuigen voor varkens

Datum nieuwsfeit: 04-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Middenstand en Landbouw België

04/04/2000

PERSBERICHT

REINIGING EN ONTSMETTING VAN VOERTUIGEN VOOR VARKENS

De Veterinaire Diensten van het Ministerie van Middenstand en Landbouw delen mee dat onlangs blaasjesziekte werd vastgesteld in 2 verzamelplaatsen voor varkens in Noord-Italië. De maatregelen in verband met de reiniging en ontsmetting van voertuigen die varkens hebben vervoerd in Italië, die sinds 10 april 1999 gelden, blijven onverminderd van kracht.

Blaasjesziekte wordt veroorzaakt door een zeer resistent virus en komt alleen voor bij het varken. De ziektetekenen zijn mild, maar kunnen in de beginfase niet onderscheiden worden van mond- en klauwzeer. De ziekte komt regelmatig voor in de zuidelijke regio's van Italië. Sinds 1998 heeft de ziekte zich ook naar enkele meer noordelijke provincies verspreid.

Het risico op ziekte-insleep vanuit Italië via transportbesmettingen mag niet worden onderschat. Daarom gelden nog steeds volgende maatregelen:


* alle vervoerders die varkens hebben vervoerd bestemd voor of afkomstig van Italië, zijn verplicht om dit onmiddellijk te melden aan de bevoegde inspecteur-dierenarts;

* vóór er opnieuw varkens mogen geladen worden en ten laatste binnen de 3 werkdagen volgend op hun terugkeer in België moeten de vervoermiddelen onder officieel toezicht worden gereinigd en ontsmet;

* de bijkomende reiniging en ontsmetting worden uitgevoerd op de daartoe voorziene plaats in de bedrijfszetel van de transportonderneming, volgens de procedure en met de ontsmettingsmiddelen voorgeschreven door de inspecteur-dierenarts. Het officieel toezicht wordt verzekert door een aangenomen dierenarts aangeduid door de inspecteur-dierenarts.
Alle vervoerders worden opgeroepen de voorschriften strikt na te leven en hun medewerking te verlenen voor een vlotte uitvoering ervan.

De varkenshouders worden eraan herinnerd om alle nuttige voorzorgsmaatregelen te nemen bij het laden van varkens op hun bedrijf.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie