Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen PvdA over het echelonafluistersysteem

Datum nieuwsfeit: 04-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 april 2000

 

VRAGEN VAN HET LID VAN OVEN EN WAGENAAR (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN VAN JUSTITIE

1.

Heeft u kennisgenomen van de reacties van de voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie en van Eurocommissaris Liikanen in het Europees Parlement op het rapport van de STOA over de ontwikkeling van afluistertechnologie en het gevaar van misbruik van economische informatie? (1)

2.

Kunt u nu wel bevestigen dat door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland het afluistersysteem Echelon wordt gebruikt dat deze landen in staat stelt globaal dataverkeer (e-mail en faxverkeer en mobiel telefoonverkeer) af te luisteren? (2)

3.

Is u bekend welk soort gegevens in het kader van dit Echelonsysteem precies worden verzameld en geanalyseerd?

4.

Ziet u nu alsnog aanleiding een standpunt in te nemen over de vraag of het bespioneren doorn lidstaten van de Europese Unie van andere lidstaten in strijd is met artikel 6 van het EU-verdrag, althans met de strekking van dit verdrag?

5.

Deelt u het standpunt van de voorzitter van de Raad van Ministers dat het principe van onderschepping onaanvaardbaar is tenzij daarvoor een degelijke juridische onderbouwing is waarbij de rechten van burgers op privacy gegarandeerd zijn?

6.

Kunt u aangeven door welke rechtsregels het aftappen door niet-lidstaten van de Europese Unie van datacommunicatieverkeer dat zich (geheel of gedeeltelijk) op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie afspeelt, beheersen?

7.

Kunt u aangeven door welke regels het vanuit het buitenland aftappen van data-communicatieverkeer dat zich afspeelt op het grondgebied van Nederland wordt bestreken?

8.

Bent u bereid ter zake de regering van de landen die het Echelonsysteem exploiteren op hun verantwoordelijkheid aan te spreken?

9.
Bent u - indien sprake zou zijn van een verdenking van strafbare feiten - bereid te bevorderen dat ter zake een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld?

10.

Bent u bereid - zonodig snelle - totstandkoming van Europese regelgeving ter zake te bevorderen?

11.

Welke maatregelen heeft u getroffen om in de toekomst in een eerdere fase te kunnen interveniëren bij het ongewenst afluisteren van dataverkeer?

(1) De Volkskrant en Het Parool van 31 maart 2000

(2) Vgl. uw antwoord op vragen van de leden Van Oven, Valk en Woltjer d.d.

20 januari 1998

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie