Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium over kwaliteit gebouwde omgeving in Drenthe

Datum nieuwsfeit: 05-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe


Symposium over kwaliteit gebouwde omgeving

Assen, 29 maart 2000
Persberichtnummer 00-025De provincie wil meer aandacht voor de kwaliteit van stedebouwkundige ontwerpen en architectuur in Drenthe. Daarom wordt, als vervolg op de vorig jaar verschenen nota "Ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving", op woensdag 5 april a.s. een symposium over dit thema gehouden in het provinciehuis. Tijdens het symposium komen architecten, planologen, stedebouwkundigen en andere bouwdeskundigen bij elkaar om zich te buigen over vragen als: Wat is ruimtelijke kwaliteit? Wat is het verband tussen regionale identiteit en historiserend bouwen? Hoe kunnen architecten rekening houden met de wensen van de bevolking?

De provincie wil de discussie over de kwaliteit van de openbare ruimte aanzwengelen zonder te tornen aan de verantwoordelijkheid die gemeenten hebben op dit gebied. De vorig jaar verschenen nota bevat dan ook nadrukkelijk geen verplichtingen en heeft niet het karakter van "zo moet het", maar van "zo zou het kunnen".

Overal in Nederland verandert onze leefomgeving in een rap tempo, ook in Drenthe. Het is van groot belang die veranderingen zo te benutten dat ze leiden tot een versterking van de kwaliteit in plaats van een aantasting. Dat lukt op dit moment nog niet altijd, getuige fenomenen als: "verschimmeling" (aan de randen van kernen bouwen in lichte kleuren waardoor er een abrupte overgang ontstaat), "kale verkaveling" (zodanige indeling van wijken dat er naast de wegen geen ruimte meer is voor publieke voorzieningen als pleinen en parken) en "eenvormigheid en gebrek aan identiteit".

Drenthe heeft een goede naam op het gebied van landschap en gebouwde omgeving en wil dat graag zo houden. Om die reden is de provincie een aantal jaren geleden begonnen met een drieluik van nota's over ruimtelijke kwaliteit van stad, dorp en landschap. In
1998 verscheen de nota Landschap, in 1999 de nota Ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving en tijdens het symposium verschijnt de nota Regionale identiteit als inspiratiebron.
Tijdens het symposium zullen de Drentse gemeenten door middel van voorbeelden laten zien hoe zij ruimtelijke kwaliteit realiseren. Uit deze voorbeelden kiezen de aanwezigen het meest geslaagde voorbeeld van versterking van de ruimtelijke kwaliteit in Drenthe.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie