Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: merkers geven veredelaars nieuwe perspectieven

Datum nieuwsfeit: 05-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

·wo 05-04-00 MERKERS GEVEN PLANTENVEREDELAARS NIEUWE PERSPECTIEVEN
tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie ir. R. van Berloo, Wageningen
titel Use of molecular markers in plant breeding promotor(en): prof.dr.ir. P. Stam (plantenveredeling i.h.b. selectiemethoden en duurzame resistentie)
informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Moleculaire merkers zijn in de plantenveredeling een waardevolle nieuwe bron van informatie. Koppeling tussen merkers kan worden vertaald in genetische koppelingskaarten, die een belangrijk hulpmiddel zijn in genetisch onderzoek, de keuze van kruisingen en de selectie van nakomelingen. In de landbouw zijn vooral kwantitatieven eigenschappen (zoals opbrengst, vruchtgrootte, lengte) van belang. Gebruik van moleculaire merkers en kwantiatieve genetische factoren (QTLs - quatitative trait loci) bij het selecteren van geschikte ouders kan inderdaad resulteren in een verhoogd selectieresultaat, blijkt uit het onderzoek van Ralph van Berloo. Als QTLs bekend zijn voor meerdere eigenschappen kan bijvoorbeeld gelijktijdig worden geselecteerd voor deze eigenschappen. Merker gestuurde selectie kan ook de inbreng van onaangepast, wild materiaal - wanneer men op zoek is naar nieuwe genetische variatie - efficienter laten verlopen. Zo kunnen de ongewenste eigenschappen die met dit 'wilde materiaal' meekomen worden beperkt en zijn er minder terugkruisingen nodig om een
gewenst eindresultaat te bereiken. Een bijkomend voordeel is dat gewassen die door merker-gestuurde selectie zijn verbeterd geen acceptatieproblemen geven bij de consument.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie