Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek na circulaire koppelingswet Eindhoven afgerond

Datum nieuwsfeit: 05-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven


Persbericht: 5 april 2000

Onderzoek naar aanleiding van circulaire over koppelingswet ruim op tijd afgerond

Gemeente Eindhoven hoeft geen uitkeringen te beëindigen

Per 1 juli 1998 is de Koppelingswet van kracht geworden. Als gevolg hiervan had een aantal vreemdelingen geen recht (meer) op bijstand. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak in november 1998 laten weten dat een aantal vreemdelingen toch bijstand kon krijgen. Het ging om vreemdelingen die voor het eerst een verblijfstatus hadden aangevraagd en die afkomstig waren uit een EVSMB-verdragsland (Europees Verdrag betreffende Sociale en Medische Bijstand).

In hoger beroep is de Staat door het Gerechtshof echter alsnog in het gelijk gesteld. In een circulaire van 17 februari 2000 laat het ministerie weten dat de bijstand van de vreemdelingen die op basis van de eerdere uitspraak was voortgezet of toegekend, alsnog beëindigd moet worden. Bovendien moeten nieuwe bijstandsaanvragen van deze doelgroep worden afgewezen. Gemeenten moeten ten aanzien van lopende uitkeringen uiterlijk per 1 mei 2000 hebben besloten.

De gemeente Eindhoven heeft inmiddels de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en de bestanden van de Vreemdelingendienst gekoppeld. Hieruit is een potentiële doelgroep van ruim 300 personen geselecteerd. Na koppeling van deze gegevens met het bestand van de dienst Werk, Zorg en Inkomen (WZI) is gebleken dat van deze groep 29 personen een uitkering van de dienst WZI ontvangen of ontvangen hebben. Van deze 29 personen is het individuele dossier onderzocht, waarbij nauw is samengewerkt met de Vreemdelingendienst. Uit dit onderzoek bleek dat deze personen rechtmatig een uitkering ontvangen of ontvangen hebben en dat de dienst WZI op basis van de circulaire van SZW geen uitkeringen hoeft te beëindigen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie