Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66-Amsterdam ontevreden met reactie Gemeente op taxikwestie

Datum nieuwsfeit: 05-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

D66 Amsterdam

D66-reactie op antwoorden College op schriftelijke vragen D66 met betrekking tot het taxiconflict

Uitgesproken door Atilla Arda tijdens de vergadering van de Gemeenteraad op 5 april 2000

Voorzitter,

Op 1 februari jl. heeft de fractie van D66 u schriftelijke vragen gesteld over de 'taxikwestie'. Daarin hebben wij o.a. gevraagd om:
* de termijn waarop enkele taxistandplaatsen, zoals voor het Centraal Station en op het Leidseplein, zouden worden heringericht;

* een onderzoek naar de illegale handel in en het verpachten van taxivergunningen, en

* te bevorderen dat alle taxichauffeurs gebruik zouden kunnen maken van de openbare gemeentelijke taxistandplaatsen en de telefoonzuilen die zich daarop bevinden.

D66 dankt u voor de antwoorden die ons vorige week hebben bereikt, maar is niet tevreden. Een deel van de beantwoording is zelfs zo onder de maat en ontwijkend, dat we ons genoodzaakt voelden om aanvullende schriftelijke vragen te stellen, waarin meer dan de helft van de vragen is herhaald.

Gelukkig heeft u ons met de resterende antwoorden voldoende mogelijkheden gegeven om dit debat met u aan te gaan.

Herinrichting taxistandplaatsen

Uit uw beantwoording blijkt namelijk dat u geen haast wilt maken met de herinrichting van enkele taxistandplaatsen die zijn opgesteld in de zogenaamde 'gootopstelling'. Op deze standplaatsen zijn consumenten verplicht altijd de voorste taxi te nemen, omdat de andere taxi's niet weg kunnen rijden.

U ontneemt daarmee Amsterdamse taxiconsumenten het recht om ook op deze standplaatsen de taxi van hun keuze te nemen. Daarom dien ik straks namens de fractie van D66 een motie in om met de herinrichting van deze standplaatsen te starten, zodra de herinrichtingsplannen gereed zijn. U hoeft niet te wachten tot het Rijk een besluit heeft genomen over de subsidieaanvraag.

Onderzoek illegale handel

Verder geeft u aan geen onderzoek te willen doen naar de illegale handel in en het verpachten van taxivergunningen tot 1 januari 2000, omdat u vanaf die datum niet meer verantwoordelijk bent. Die redenering kan D66 niet volgen.

Twee weken na onze schriftelijke vragen en artikel in het Parool over dit onderzoek, werd in het NRC/Handelsblad de suggestie gewekt dat de afdeling Juridische Zaken van de gemeente zou hebben meegewerkt aan het opzetten van juridische constructies om taxivergunningenn te verkopen en te verpachten. Enkele dagen daarna heeft ook de fractie van de PvdA in schriftelijke vragen de wens geuit om de rol van de gemeente te onderzoeken.

Gesterkt door deze journalistieke vlijt en de politieke steun van de PvdA zal ik straks namens de fractie van D66 een motie indienen om te onderzoeken welke rol in het bijzonder de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Amsterdam heeft gespeeld bij de handel in en het verpachten van taxivergunningen. Elke suggestie dat de gemeente mee zou hebben gewerkt aan illegale activiteiten ondermijnt het gezag van het gemeentebestuur en dat accepteert D66 niet.

Zoals wij reeds in ons artikel van eind januari aan hebben gegeven, is de uitkomst van dit onderzoek mede bepalend voor de steun van D66 aan een mogelijk in te stellen Amsterdams compensatiefonds. Hoe schuldiger de gemeente is, des te meer wij moeten betalen. Een standpunt dat past bij een sociaal-liberale partij.

Het compensatiefonds maakt, zoals uit uw beantwoording van onze schriftelijke vragen blijkt, deel uit van het conceptvoorstel van de taxibemiddelaar, de heer Rood.

Voorstel taxibemiddelaar Rood

Het conceptvoorstel van de heer Rood omvat verschillende zaken, waaronder een overgangsregeling voor de uitbreiding van het aantal vergunningen en extra eisen aan ondernemers die een taxivergunning willen.

Met D66 valt over heel veel zaken in de taxikwestie te praten. Dat hebben we u laten weten tijdens de commissievergadering van twee weken geleden. In die vergadering heeft D66 ook aangegeven over welke twee zaken met de fractie van D66 niet valt te praten:
* een ruimere overgangsregeling voor de uitbreiding van het aantal vergunningen dan de wettelijke regeling, en
* zwaardere eisen voor ondernemers die een taxivergunning willen, dan de wettelijke eisen.

Een dergelijke inbreuk op de nieuwe Taxiwet zou betekenen dat Amsterdamse taxiconsumenten pas over een paar jaar volop kunnen genieten van de voordelen van een vrije taximarkt.

Wij hebben daarom gisteren aangekondigd een motie in te dienen om de Raad van Amsterdam nogmaals te laten uitspreken dat wij voor de nieuwe Taxiwet in haar huidige vorm zijn. Het is maar goed dat we die aankondiging in het openbaar hebben gedaan.

Het College verzocht ons dit agendapunt waarover wij nu spreken in te trekken en het voorstel van de taxibemiddelaar in een snel geplande extra en vooral besloten commissievergadering na deze raadsvergadering te bespreken. Deze wens heeft de fractie van D66 snel naast zich neergelegd.

Het bespreken van openbare collegestukken in besloten vergaderingen past niet bij een democratisch en transparant gemeentebestuur. Dat kan alleen wanneer in een openbare vergadering de randvoorwaarden, de algemene uitgangspunten zijn besproken aan de hand waarvan de resultaten van een besloten vergadering wederom in het openbaar kunnen worden getoetst.

Met meer interesse heeft de fractie van D66 kennis genomen van de reactie van de PvdA. De PvdA, die voor de verkiezingen van 1998 voor een vrije taximarkt was, maar tijdens de verkiezingscampagne van 1998 liet weten met TCA verder te willen gaan en geen veranderingen wenste, om vervolgens na de verkiezingen weer de kant van D66 en VVD te kiezen en voor een vrije markt te pleiten, liet gisteren weten tegen een dergelijke D66-motie te zullen stemmen.

De PvdA liet weten tegen een motie te zullen waarin staat dat de Raad van Amsterdam blij is met de Taxiwet zoals die sinds 1 januari 2000 geldt. Een motie waarin staat dat de Raad geen ruimere overgangsregeling en geen zwaardere eisen dan de huidige wettelijke regeling en eisen wil. Die motie zou vandaag zijn verworpen.

Daarmee zou een voor Amsterdam, voor Amsterdamse consumenten en potentiële ondernemers op de taximarkt een zeer onwenselijke situatie zijn ontstaan. Het is maar goed dat we dat van te voren te weten zijn gekomen.

D66 heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een vrije taximarkt die concurrentie bevordert en de consument keuzevrijheid geeft. Die motie dienen we dus niet in, omdat daarmee onze droom, die de vorm van een nieuwe Taxiwet heeft gekregen, om zeep zou zijn geholpen. Maar weet wel dat een bemiddelingsvoorstel waarin ruimere overgangsregelingen en zwaardere eisen dan de wettelijke regelingen en eisen zijn opgenomen de steun van D66 niet zal krijgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...