Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: omzet industrie in februari bijna een kwart hoger

Datum nieuwsfeit: 05-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Omzet industrie bijna een kwart hoger

De omzet van de Nederlandse industrie is in februari 2000 fors toegenomen in vergelijking met februari vorig jaar. Volgens voorlopige cijfers van het CBS liggen de industriële verkopen 22 procent hoger dan in februari 1999. Ongeveer tweederde van deze sterke groei is toe te schrijven aan hogere afzetprijzen en een werkdag extra. De aardolie- en de chemische industrie zijn goed voor de helft van de omzetstijging. Maar ook alle andere industriële branches hebben meer omzet geboekt. De toename van de verkopen is nagenoeg gelijk verdeeld over de Nederlandse en de buitenlandse markt.

Invloed prijzen en extra werkdag
Hogere afzetprijzen en een werkdag extra hebben de verkopen van de Nederlandse industrie in februari 2000 omhoog gestuwd. De afzetprijzen liggen in februari ruim 11 procent hoger dan een jaar eerder. Tweederde van deze prijsstijging komt voor rekening van de aardolie-industrie. De positieve invloed van een werkdag extra raamt het CBS op 5 procent.
Forse omzetstijging aardolie- en chemische industrie De verkopen van de aardolie-industrie zijn in februari 2000 meer dan verdubbeld in vergelijking met februari vorig jaar. Deze toename van de omzet is nagenoeg volledig veroorzaakt door hogere afzetprijzen. Ook de chemische industrie heeft in februari beduidend meer omzet geboekt. De omzet ligt ruim een kwart hoger dan een jaar geleden. Hiervan valt ongeveer de helft toe te schrijven aan hogere afzetprijzen.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie