Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kainz benoemd tot hoogleraar Geografische Informatiesystemen

Datum nieuwsfeit: 05-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente


05/04/2000 2000/33

Prof. Kainz benoemd tot hoogleraar Geografische Informatiesystemen

Per 1 april is prof.dr. W. Kainz benoemd tot hoogleraar Geografische Informatiesystemen aan de faculteit Informatica van de Universiteit Twente. Kainz blijft daarnaast in functie als hoogleraar Geoinformatics, Spatial Information Theory and Applied Computer Science aan het International Institute for Aerospace Survey and Earth Sciences (ITC) te Enschede.

Kainz is bij het ITC werkzaam sinds 1992. Voordien werkte hij ondermeer als visiting professor voor het National Center for Geographic Information and Analysis van de University of Maine te Orona in de VS en als assistent professor voor het Department of Geography van de Universiteit van Wenen.

Aan de UT zal hij zich toeleggen op de theorie-ontwikkeling en toepassingen van Geografische Informatiesystemen. Dit zijn systemen gericht op de opslag, beheer, analyse en presentatie van ruimtelijke gegevens. In standaardsystemen zijn deze gegevens moeilijk op te slaan. Met topologische wiskunde is het echter mogelijk modellen te bouwen waarmee een dergelijk database wel tot stand kan worden gebracht. Daarin zijn geen kaarten ondergebracht maar de gegevens die op een kaart een plek kunnen krijgen. Zo kan het systeem gebruikt worden door het gemeentelijke kadaster om de coördinaten van alle percelen en de eigenaren ervan in op te slaan. Deze kunnen dan vervolgens op een plattegrond gepresenteerd worden. Evengoed kunnen bijvoorbeeld hoogtemetingen van een bepaald gebied opgeslagen worden en gepresenteerd worden in een topografische kaart met daarop een vooraf bepaald scala aan gegevens.

Het ligt in de bedoeling dat prof. Kainz zijn eerste colleges zal geven in het 2e trimester van het volgend academisch jaar.

Contactpersoon Communicatie en Transfer, Martin van Zaalen, 053 489 2214, email. (M.A.M.vanZaalen@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie