Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studie-avond 'Nieuwe effectuering van een omgangsregeling'

Datum nieuwsfeit: 06-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant6 april 2000

Studie-avond "Nieuwe effectuering van een omgangsregeling"

De Wetenschapswinkel van de Katholieke Universiteit Brabant organiseert op donderdag 6 april 2000 een studie-avond over nieuwe effectueringsmogelijkheden van omgangs- regelingen na echtscheidingen. Aanleiding voor de studie-avond is het verschijnen van de publicatie De effectuering van een omgangsregeling Een theoretisch en empirisch onderzoek naar de problemen bij omgangseffectuering van Ursula Heeffer.

Naast de auteur zullen de volgende sprekers het woord voeren tijdens de studie-avond: drs. Peter Tromp (Stichting Kind & Omgangsrecht), drs. Mia Meijers (BOR-project Maastricht), mr. Kees van Leuven (Vereniging van Advocaat-Scheidingsbemiddelaars) en mr.ir. Peter Prinsen (Advocatenkantoor Prinsen). De avond staat onder leiding van prof. mr. P. Vlaardingerbroek (Rechtenfaculteit, Katholieke Universiteit Brabant). De studie-avond begint op 6 april om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Plaats van handeling is zaal YZ1 (gebouw Y) van de Katholieke Universiteit Brabant aan de Warandelaan 2 in Tilburg. Omgangsbemiddeling en omgangsbegeleiding

Eén op de drie huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding. In veel gevallen zijn (jonge) kinderen bij de echtscheiding betrokken. Afspraken over de omgang met de kinderen zijn niet altijd eenvoudig te maken. De ouders kunnen dan de rechter vragen om een omgangsregeling vast te stellen. Vaak zullen ouders een dergelijke regeling volgen. Maar ook komt het voor dat één van de ouders niet de gewenste omgang met zijn of haar kind krijgt. Hoe kan een ouder verandering brengen in een dergelijke ongewenste situatie? De wet biedt hiervoor geen pasklare oplossing.

Ursula Heeffer heeft in haar onderzoek De effectuering van een omgangsregeling geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om omgang te effectueren. Ze heeft daarbij een ruime insteek gekozen waarbij naast wettelijke methoden als dwangsom, lijfsdwang en gezagswijziging ook buitenwettelijke methoden als omgangsbemiddeling en omgangsbegeleiding betrokken zijn. Deze inventarisatie geeft een goed overzicht van de huidige effectueringsmogelijkheden.

In het onderzoek wordt uitgebreid ingegaan op de effectueringsmogelijkheden bemiddeling en begeleiding. Heeffer betoogt dat bemiddeling en begeleiding een veel prominentere rol binnen de rechtspraktijk zouden moeten spelen. Tijdens de studie-avond zal vanuit zowel een juridische- als een sociale invalshoek stilgestaan worden bij de voor- en nadelen van beide nieuwe effectueringsmogelijkheden bij niet lopende omgangsregelingen.

Een samenvatting van het onderzoeksrapport De effectuering van een omgangsregeling Een theoretisch en empirisch onderzoek naar de problemen bij omgangseffectuering van Ursula Heeffer en de volledige publicatie zijn verkrijgbaar bij de Wetenschapswinkel van de KUB.

Aan deelname aan de studie-avond zijn geen kosten verbonden. Wèl worden deelnemers verzocht zich vooraf aan te melden bij de Wetenschapswinkel. Aanvullende informatie over de studie-avond is te vinden op de website van de Wetenschapswinkel:
cwis.kub.nl/~dso/wewi/
Persvertegenwoordigers zijn welkom.
Voor nadere informatie: Wetenschapswinkel KUB; tel. (013) 466 26 45. (wetenschapswinkel@kub.nl)


28-03-2000 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie