Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: De taille van Vrouwe Filologica

Datum nieuwsfeit: 06-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam
Titel De taille van Vrouwe Filologica: langue of parole
Datum donderdag 06-04-2000
Tijd 14:30 uur

Door mw. prof. dr. O.C.M. Fischer

Oratie van mw. prof. dr. O.C.M. Fischer bij aanvaarding van haar ambt van hoogleraar Taalkunde van de Germaanse talen, in het bijzonder de Engelse taalkunde.

De filologie behelsde van oorsprong de studie van oudere teksten, zowel van de taal van de taaluitingen zelf als van de interpretatie daarvan. In de loop der tijden viel de filologie uiteen in allerlei stromingen, waarbij soms de (literaire) taal zelf centraal stond, soms het systeem of het theoretische model achter de taaluitingen. Fischer gaat in op verschillende van deze stromingen, zoals de comparatieve filologie en de generatieve grammatica. Door te laten zien hoezeer de verschillende invalshoeken - zoals ze bestaan binnen de filologie in de ruime zin van het woord - nodig zijn om taalveranderingen te verklaren, pleit Fischer voor een opnieuw samenkomen van deze verschillende stromingen, waarbij aan de ene kant de verworvenheden van de verschillende theorieën behouden blijven, maar waarin de taaluiting (de door de structuralisten verwaarloosde parole) weer centraal komt te staan, alsmede de menselijke ervaringswereld waaruit zij voorkomt en zonder welke zij niet bestudeerd kan worden.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Gratis

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie