Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Communicatie tussen zenuwcellen

Datum nieuwsfeit: 06-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam
Titel Development and function of calcium influx in pyramidal neurons of the hippocampal CA1 region

Datum donderdag 06-04-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus mw. P. Kortekaas

Promotor Promotor is prof. dr. W.J. Wadman
De communicatie tussen zenuwcellen verloopt via elektrische signalen. Tussen de buitenkant en de binnenkant van een zenuwcel heerst een spanningsverschil, dat veroorzaakt wordt door een verschil in concentratie van geladen deeltjes binnen en buiten de cel. Als de cel een signaal geleidt, verandert het spanningsverschil en daarmee de concentratie van geladen deeltjes. Speciale kanaaltjes in de celwand zorgen ervoor dat deze geladen deeltjes de cel in of uit kunnen stromen. Een van deze geladen deeltjes is het calciumion. De promovenda bestudeert het spanningsafhankelijke transport van calcium in zenuwcellen van de Hippocampus. Met een zeer dun glazen buisje werd een stukje van de zenuwwand kapot gezogen, waardoor contact ontstond tussen het binnenste van de cel en de vloeistof in het buisje. Hiermee was het mogelijk om de calciumstromen door de kanaaltjes in de celwand te meten. De instroom van calcium door de kanaaltjes bleek sterk te veranderen gedurende het hele leven van een zenuwcel.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Gratis

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie