Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hilversum bij grootste dalers woonlasten

Datum nieuwsfeit: 06-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hilversum


Hilversum bij grootste dalers woonlasten

Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota (zomer 1999) kondigde het college al aan dat de woonlasten in 2000 lager zouden uitvallen dan in
1999. Het lukte om dit positieve resultaat vast te houden, zo bleek bij de begrotingsbehandeling eind 1999. Dit wordt nu bevestigd door een onderzoek.

Reeds voor de vijfde keer werd het Belastingoverzicht Grote Gemeenten uitgevoerd door het Erasmus Studiecentrum Belastingen lokale Overheden. Hieruit blijkt dat gemiddeld in de 32 grootste gemeenten van het land de woonlasten in 2000 stijgen met 4,4 procent. Dit is weliswaar lager dan in 1999, toen was de gemiddelde stijging 5,2 procent, maar het blijft een stijging.
In Hilversum is de gemiddelde daling 1 procent. En wij bevinden ons in gezelschap van de gemeenten Leeuwarden, Emmen, Den Haag en Apeldoorn. Overal elders stijgen de woonlasten, in een enkele gemeente zelfs met meer dan 10 procent.
In Hilversum was de Onroerende Zaak Belasting (OZB) ook in 1999 al niet de hoogste van het land, ondanks het feit dat Hilversum van die
32 gemeenten zo´n beetje de duurste woningen heeft. Dat de OZB hoog is, ligt dan ook aan de hoge waarde van de woning. Dat Hilversum dit jaar bij de dalers behoort, is vooral te danken aan de sterke daling van de afvalstoffenheffing.

Overzicht ontwikkeling woonlasten in gemiddeld bedrag per woonruimte in Hilversum

omschrijving


1999

2000
verschil ozb


685

700

15 afvalstoffenheffing


480

430

-50 rioolrecht


280

300

20 Zalmsnip


-100

-100

totaal


1.345

1.330

-15 procentuele daling


-1%
De berekening ging als volgt in z´n werk: de totale opbrengsten werden gedeeld door het aantal woningen in Hilversum. Het rioolrecht is een vast tarief en komt ongeveer overeen met het hier berekende bedrag. De afvalstoffenheffing is afhankelijk van de grootte van het huishouden en de ozb is gebaseerd op de waarde van de woning.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie