Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Criteria NAJK voor overdachte toepassing biotechnologie

Datum nieuwsfeit: 06-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Criteria voor een overdachte toepassing van biotechnologie

Het NAJK zegt 'nee' tegen genetische verandering bij dieren tenzij genetische verandering van fundamenteel menselijk belang is. Dit is het geval wanneer met behulp van genetische verandering medicijnen worden geproduceerd, en er geen alternatieve mogelijkheden zijn om het medicijn te verkrijgen.

Voor genetische verandering bij planten heeft het NAJK criteria opgesteld die moeten leiden tot een overdachte keuze. Het NAJK maakt daarbij onderscheid in genetische verandering bij planten voor food- en non food-toepassingen.
Wanneer het om genetische verandering bij voedingsgewassen gaat, beschouwt het NAJK de acceptatie door consument en burger, de voedselveiligheid, en de aanwezigheid van alternatieve methodes als de belangrijkste criteria.
Bij planten voor non food-toepassingen moet het gebruik van genetische veranderingstechnieken afgewogen worden aan de hand van de mate waarin het door consument en burger wordt geaccepteerd. Een tweede criteria is om af te wegen in hoeverre boeren afhankelijker worden van leveranciers. En als derde vindt het NAJK het van belang om na te gaan of er alternatieve methodes zijn die genetische veranderingstechnieken overbodig maken.

Duidelijker kunnen we helaas niet zijn, zegt NAJK-voorzitter Monique Veraart. ,,Er is te weinig informatie voorhanden en het is nog niet voldoende duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn. Ook heeft de consument nog geen keuze gemaakt 'voor' of 'tegen' genetisch veranderde producten en aan de mening van de consument hechten wij groot belang. Daarom zeggen we als NAJK-bestuur niet 'ja' of 'nee' tegen biotechnologie.''

Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie