Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plan voor activiteiten natuurontwikkeling Moerenburg Tilburg

Datum nieuwsfeit: 06-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg


6-4-2000

Plan voor activiteiten natuurontwikkeling Moerenburg

Tweede fase buurtaanpak gaat van start met gebiedsbijeenkomst

De natuurontwikkeling in Moerenburg is in een volgende fase gekomen. Deze week is het plan daarvoor vrijgegeven voor inspraak. Er zal nu een tweede gebiedsbijeenkomst worden gehouden met de bewoners en gebruikers van het gebied. Bedoeling is nu om de buurtorganisatie verder te versterken, een bestemmingsplan voor te bereiden en te beginnen met de uitvoering van enkele verbeteringsmaatregelen. Er ligt nu een nota Activiteiten voor een groen Moerenburg, vergezeld van een Werkboek Activiteitenkaart.

Op korte termijn (binnen vijf jaar) gaat het vooral om schoonmaakacties, de aanleg van natuur, beplanting en wandel- en eventueel ruiterpaden, wegonderhoud en verkeersmaatregelen. Op langere termijn (tot vijftien jaar) wordt gekeken naar verdere natuurontwikkeling (20 tot 30 hectaren), de functie van de manege en de sportvelden, en aanpassing van de Korvelse Waterloop. De agrarische functies (melkveehouderij) zijn goed te verenigen met de gewenste ruimtelijke openheid en kleinschaligheid mits het huidige aantal bedrijven niet toeneemt. Een apart aandachtspunt is dan ook de toekomstige functie van de boerderij aan de Broekstraat 4, die de gemeente heeft aangekocht.
Niet alle ideeën kunnen worden uitgevoerd. Financieel gezien leveren de plannen nu al een exploitatietekort op van 2,8 tot 3.3 miljoen (afhankelijk van de gewenste mate van natuurontwikkeling). Veel zaken kunnen worden gedekt uit het Groenstructuurplan, het Stadsprogramma of in het kader van natuurcompensatie. Verder kijkt men nog naar mogelijkheid van subsidies.

Dat Moerenburg groen moet blijven ligt vast sinds het Algemeen Beleidsplan 1997-1999. Als er niets gebeurt zal de kwaliteit van het gebied afnemen; dit sluipende proces is al jarenlang aan de gang. In 1998 is in het kader van de Buurtaanpak Moerenburg een eerste gebiedsbijeenkomst gehouden met bewoners en gebruikers van het gebied, vertegenwoordigers van de Vereniging Behoud Moerenburg en van de wijken Armhoef/ Jeruzalem. In de aanpak staan vier thema's centraal:
* een eigen gezicht neerzetten voor het gebied
* Moerenburg behouden als aangenaam woon- en werkgebied
* relatie met de stad versterken (uitloopgebied Piushaven)
* vergroten (verkeers)veiligheid.

Het opmerkelijke van de aanpak schuilt in de coproductie. Als de gemeente eerst alle gronden zelf zou moeten opkopen, werden de ambities onhaalbaar. Door vanaf het begin de samenwerking te zoeken met bewoners en (agrarische) gebruikers ontstaat een heel ander perspectief waarbij zowel stad als platteland kunnen profiteren. Het traject wordt begeleid door bureau Nieuwland Advies uit Wageningen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie