Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VNG: FNV schetst volstrekt verkeerd beeld over armoede

Datum nieuwsfeit: 06-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persberichten

FNV schetst volstrekt verkeerd beeld

De VNG vindt dat de FNV een volstrekt verkeerd beeld schetst van gemeenten als het om bestrijding van armoede gaat. De vakbond gaat ten onrechte voorbij aan het feit dat gemeentelijk armoedebeleid veel meer is dan het verstrekken van bijzondere bijstand. Van oppotten van het geld dat gemeenten krijgen voor de bijzondere bijstand is geen sprake, sterker nog: onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid toont aan dat gemeenten juist méér uitgeven dan ze voor armoedebestrijding via de bijzondere bijstand van het Rijk ontvangen.

De conclusie van het FNV-onderzoek deugt niet, vindt de VNG. Want heel veel gemeenten kennen naast de bijzonder bijstand andere middelen om armoede te bestrijden. Bekendste voorbeelden daarvan zijn: waarborgfondsen, declaratieregelingen, stadspassen, schuldhulpverlening en persoonsgebonden budgetten. In vrijwel alle gemeenten vindt ook kwijtschelding van belastingen plaats. Al met al leiden deze voorzieningen tot een aanmerkelijk financieel beslag op gemeentelijke middelen. Uit de Monitor Gemeentelijk Armoedebeleid (MGA) van ruim een jaar geleden die in opdracht van het Ministerie van SZW is gehouden blijkt dat de uitgaven van gemeenten voor armoedebeleid het bedrag overtreffen dat gemeenten ontvangen voor armoedebestrijding via de bijzondere bijstand.

De wijze waarop de FNV oordeelt over het gemeentelijk armoedebeleid doet volgens de VNG onrecht aan de meer dan evenredige inzet die gemeenten plegen om armoede te bestrijden en de inventiviteit die daarbij aan de dag gelegd wordt. Ook hierbij is de MGA illustratief. Natuurlijk zijn gemeenten van mening dat armoedebeleid een noodzakelijk kwaad is. Maar zolang mensen gezien hun lage inkomen een vorm van gemeentelijke ondersteuning nodig hebben, zal armoedebeleid voor gemeenten een belangrijk aandachtspunt blijven.


6 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie