Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerken in actie tegen dreigende hongersnood Afrikaanse Hoorn

Datum nieuwsfeit: 07-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

Dreigende hongersnood in Afrikaanse Hoorn

De Hoorn van Afrika stevent af op een ernstige voedselcrisis. Droogte is een belangrijke oorzaak. De afgelopen twee à drie jaren is de neerslag in landen als Ethiopië, Kenia en Somalië onvoldoende, onbetrouwbaar (te vroeg of te laat) en in sommige gebieden volledig afwezig geweest. Vooral de nomadische bevolkingsgroepen in Oost- en Zuid-Ethiopië, Noord-Kenia, Somalië en Djibouti worden getroffen.
Gewapende conflicten en onveiligheid in de regio verergeren de situatie. De oorlog tussen Eritrea en Ethiopië die twee jaar lang onregelmatig oplaait, trekt een zware wissel op de geldkas van het land, de productiecapaciteit van de bevolking en het land. Honderdduizenden militairen liggen aan het front en in uitgestrekte gebieden kan er niet op het land gewerkt worden. De oorlog belemmert de handel en economische activiteiten. Somalië lijdt ook onder interne conflicten en in het noorden Kenia zijn veediefstallen aan de orde van de dag.
Volgens schattingen lopen vijftien mensen miljoen groot risico. Voor ruim acht miljoen Ethiopiër ziet het er somber uit. De crisis in dit land wordt door deskundigen vergeleken met de hongersituatie halverwege de jaren tachtig. Van cruciaal belang is de oogst van het korte landbouwseizoen (maart-mei). De voortekenen zijn ongunstig. De voedselvoorraden van Ethiopië zijn al flink geslonken.
Kerken in Aktie spant zich direct en in internationaal kerkelijk verband van ACT sinds begin vorig jaar in om met haar partners ter plekke de crisis het hoofd te bieden. Kerken in Aktie financiert met eigen middelen voedingsprogramma's en kanaliseert in aanvulling daarop via haar veldkantoren in Asmara (Eritrea) en Addis Abeba (Ethiopië) voedingshulp van de Nederlandse overheid en de Europese Unie. Ondanks deze inspanningen kwam begin april een nieuwe noodkreet uit Ethiopië. ACT wil op korte termijn 750.000 Ethiopiërs helpen met voedselhulp.

Kerken in Aktie financiert momenteel in Ethiopië:

bijvoeding aan Afar, vooral kinderen tussen 0-5 jaar in Noordoost-Ethiopië;
bouw van wateropslagtanks in de Afar-regio; reparatie van waterbronnen in de Somalia-regio in Ethiopië; onderzoek naar voedingssituatie en voedseldistributie in de Somalia-regio in Ethiopië;
voedingsonderzoek en voedseldistributie in Oromo, Zuid-Ethiopië.

De programma's worden grotendeels uitgevoerd i.s.m. de Ethiopisch Evangelisch Kerk Mekana Yesus en `Norwegian Church Aid'.

Voor Kerken in Aktie is in Ethiopië Bob Hedley werkzaam. Bob vraagt speciaal aandacht voor projecten voor bijvoeding van ondervoede mensen, met name kinderen en zwangere vrouwen. Ook is geld nodig voor verbetering van de watervoorzieningen in Ethiopië. `Ik heb hoop dat we genoeg voedsel het land in kunnen krijgen'. `Maar het geld voor de waterprojecten, dat is een ander verhaal. En de beschikbaarheid van water is essentieel voor de voedselzekerheid.

Verder lopen in de regio de volgende projecten: voedselhulp aan Beja-bevolking in grensgebied Eritrea-Soedan.; een waterproject in Beja-land; voedselhulp, gekoppeld aan voedselzekerheid aan ontheemden in Eritrea; bijvoeding en waterproject onder Turkana in Noord-Kenya. Deze programma's worden deels met eigen geld, deels via de veldkantoren in Eritrea en Ethiopië met steun van de Europese Unie en Nederlandse overheid gefinancierd. In Kenia werkt Kerken in Aktie samen met de `Reformed Church of East Africa'.

Giften zijn welkom op giro 456, Kerken in Aktie Utrecht, o.v.v. noodhulp Ethiopië.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie