Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Alcohol helpt astronomen sterren te dateren

Datum nieuwsfeit: 07-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Alcohol helpt astronomen sterren te dateren

Astronomen aan de Sterrewacht Leiden hebben een nieuwe methode ontwikkeld om te kunnen schatten welke jonge massieve sterren het oudst zijn: ze bepalen daarvoor de hoeveelheid verdampt alcohol in het binnenste van de ster. De alcohol komt vrij uit de ijslagen van de gas- en stofwolk rond de ster. De totale hoeveelheid alcohol is groter naarmate de ster langere tijd ultraviolet licht heeft uitgezonden. Zo is ook te bepalen wanneer de ster daarmee is begonnen. Het project werd gefinancierd door het NWO-Gebied Exacte Wetenschappen.

De astronomen ontdekten dat de concentratie verdampt alcohol ongeveer honderd keer groter is in het gebied rond de massieve protoster waar de temperatuur hoger is dan 90 Kelvin, dan op de plaatsen met een lagere temperatuur. Dit komt door de verdamping van de ijslagen, die bij 90 Kelvin optreedt.

De astronomen kunnen nu gaan achterhalen welke stadia een massieve ster doorloopt. Ze bepalen daarvoor steeds bij elke ster de hoeveelheid verdampt alcohol en de hoeveelheid uitgezonden ultraviolet licht.

De astronomen analyseerden de straling die de stofdeeltjes rond twaalf massieve protosterren in de Melkweg op millimetergolflengten uitzenden en de spectraallijnen van de alcoholsoort methanol. Zij gebruikten hiervoor metingen met de James Clerk Maxwell-telescoop op Hawaii. Het verschil in de intensiteit van de spectraallijnen hangt af van de omgevings-temperatuur en de concentratie van methanol. Op grond van de millimetergolven reconstrueerden de onderzoekers de temperatuur- en drukverdeling rond de ster. Het intensiteitverschil tussen de spectraallijnen konden ze hierna relateren aan de concentratie methanol.

Massieve sterren vormen zich door samentrekking van massa uit een stof- en gaslaag. Na ongeveer honderdduizend jaar zijn de gevormde sterren zo heet dat ze ultraviolette straling uitzenden. Dit is de eerste fase van de ster. Met de ultraviolette straling vernietigen ze vervolgens de stof- en gaslaag om zich heen. Als de hele laag verdwenen is, ioniseert de UV-straling van de ster het stof in een groot gebied rond de ster. Hiermee maken ze het ontstaan van andere sterren onmogelijk. De sterren zenden gemiddeld ongeveer tienduizend keer meer UV-straling uit dan de zon.
Nadere informatie bij:

* drs. Floris van der Tak (UL)

* tel. (071) 5275831, fax (071) 5275819

* e-mail (vdtak@strw.leidenuniv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie