Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorwaardelijke rechterlijke machtiging in psychiatrie

Datum nieuwsfeit: 07-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Kabinet stemt in met voorwaardelijke rechterlijke machtiging in psychiatrie

Dit persbericht, nummer 11, is vrijdag 7 april 2000 na afloop van de ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst

Het kabinet wil gedwongen opname van psychiatrische patiënten in een psychiatrische instelling zo veel mogelijk voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit wordt geregeld in het wetsvoorstel voorwaardelijke rechterlijke machtiging.

Deze voorgenomen wetswijziging is de eerste van drie inhoudelijke wijzigingen van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ). De andere wijzigingen zijn de zelfbindingsverklaring en de dwangbehandeling van personen zonder ziekte-inzicht. Deze zullen naar verwachting in de loop van het jaar 2001 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Het gaat bij de voorwaardelijke rechterlijke machtiging om psychiatrische patiënten die niet opgenomen hoeven te worden, zolang het gevaar dat hun stoornis veroorzaakt -voor zichzelf of voor anderen- kan worden afgewend door het naleven van bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden hoeven niet alleen betrekking te hebben op medicatie, maar ook op zaken als therapeutische gesprekken en dagbestedingsactiviteiten. In de huidige situatie kan de rechter in geval van gevaar alleen een machtiging verlenen voor een gedwongen opname.

Het voorstel is vooral belangrijk voor psychiatrische patiënten die lijden aan een geestesstoornis die zonder opname goed te behandelen is, bijvoorbeeld met medicatie, gesprekstherapie, of met een combinatie van beide behandelingen. Momenteel worden deze patiënten vaak gedwongen opgenomen.

De voorwaardelijke machtiging is minder geschikt voor verkommerden en verloederden of voor zwaar verslaafden. Verkommerden en verloederden hebben in de regel niet de discipline om zich aan de voorwaarden omtrent hun behandeling te houden. Verslaafden hebben een betere kans op afkicken juist wanneer zij opgenomen zijn.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Volksgezondheid - Geestelijke gezondheid

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie