Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunstwerk van wijn: Gallo daagt jonge kunstenaars uit

Datum nieuwsfeit: 07-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Kunstwerk van wijn
Gallo daagt jonge kunstenaars uit

AMSTERDAM, 7 april 2000. De Nijmeegse kunstenaar Marc Christiaans gebruikt wijn als basismateriaal in zijn kunstwerk 'Vinum Sacrum'. Het humoristisch getinte schilderij won daarmee de eerste prijs in de Gallo Art & Wine wedstrijd. De Californische wijnproducent Ernest & Julio Gallo daagde in samenwerking met het woon- en kunsttijdschrift Villa d'Arte beginnende kunstenaars via alle Nederlandse kunstacademies uit een kunstwerk te creëren dat is geïnspireerd op de beleving van wijn. Het kunstwerk 'Vinum Sacrum' voldeed het meest aan de gestelde criteria, aldus juryvoorzitter Richard Fernhout. "Een belangrijke toevoeging van dit kunstwerk is de combinatie van professionaliteit en humor". Volgens de winnaar sluit het thema van de wedstrijd aan bij datgene waar hij momenteel in zijn schilderijen mee bezig is. Opvallend detail is dat bij de creatie van het winnende kunstwerk echte wijn is gebruikt.

Volgens Ernest & Julio Gallo vormen passie, toewijding en zorg de overeenkomst tussen kunstenaars en wijnmakers. Het winnende kunstwerk moest dan ook voldoen aan deze criteria. Bovendien werden de kunstwerken beoordeeld op originaliteit en het overbrengen van het gevoel dat wijn teweeg brengt. Het kunstwerk mocht niet groter zijn dan 1,5 meter in omtrek en alle materialen waren toegestaan. Tweede en derde zijn respectievelijk geworden: Betty van de Kamp uit Gorredijk (Friesland) en de heer F. Gervais uit Amsterdam. Het kunstwerk 'Wijnlijn' van Betty van de Kamp sprong eruit, aangezien dit het enige ruimtelijke kunstwerk was, aldus juryvoorzitter Richard Fernhout. "Wijn is boven alle rangen verheven en verdient goud", aldus de kunstenares als toelichting op haar 'gouden tekening in de ruimte'. Zij eindigde op de tweede plaats. Op de derde plaats eindigde Het kunstwerk 'Les Maitresses Viqueronnes' van F. Gervais dat met recht een uniek kunstwerk te noemen is. De kunstenaar is naar eigen zeggen een groot wijnliefhebber en heeft zich laten inspireren door echte wijn uit het glas.

Naast de Nederlandse kunstenaar Richard Fernhout bestond de jury verder uit Joki Mizrachi (hoofdredacteur van Villa d'Arte), Jaqueline van Vollenhoven (kunstjournalist), Judith Nelis (ontwerper bij designbureau WPC) en Erik Ran (Field marketing manager Ernest & Julio Gallo).

De hoofdprijs, een reischeque voor een reis naar Californië, werd op 6 april jl. in het Felix Meritis in Amsterdam door Catherine Pickup (marketing manager Ernest & Julio Gallo Nederland) overhandigd aan de winnaar. Betty van de Kamp en F. Gervais ontvingen een wijnpakket ter waarde van fl.
1.000,--. Hier toonden alle kunstenaars hun door de beleving van wijn geïnspireerde kunstwerk. De drie winnende kunstwerken zullen vanaf juni gepubliceerd worden in Villa d'Arte, het tijdschrift voor wonen en kunst.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie