Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regering krijgt een onvoldoende van Novib en AOB

Datum nieuwsfeit: 07-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Novib en AOB: regering krijgt onvoldoende
"Minder praten en meer doen graag om jullie belofte - onderwijs voor iedereen in 2015 - waar te maken."

Den Haag, 4 april 2000

Premier Wim Kok ontvangt op 7 april op het Binnenhof te Den Haag als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering een schoolrapport van Novib en de Algemene Onderwijsbond met als eindoordeel een onvoldoende voor de Nederlandse bijdrage om alle kinderen in de wereld naar school te helpen. Hoewel de regering erkent hoe belangrijk basisonderwijs voor iedereen is, wordt er in de praktijk onvoldoende uitvoering aan gegeven. Greetje Lubbi, directeur Novib: "Minder praten en meer doen graag!"

Wereldwijde actie
In de week van 3 t/m 9 april wordt er wereldwijd, van Delhi tot Washington, in de Global Campaign for Education actie gevoerd door meer dan 200 organisaties (o.a. niet-gouvermentele organisaties en onderwijsvakbonden) in 90 landen voor basisonderwijs voor iedereen. Internationaal is afgesproken dat in 2015 alle kinderen naar school moeten kunnen gaan, maar regeringen houden zich niet aan deze afspraak. 125 miljoen kinderen hebben helemaal geen toegang tot onderwijs en nog eens 150 miljoen kinderen maken de basisschool nooit af. Tijdens de Global Campaign zijn er acties om rijke landen, arme landen en internationale instanties zoals het IMF verantwoordelijk te stellen voor hun bijdrage aan basisonderwijs voor iedereen.
Herexamen in Dakar
Het herexamen voor premier Wim Kok en minister Evelien Herfkens is deze maand in Dakar, Senegal. Daar zullen regeringen bijeenkomen op het VN-Wereldbank World Education Forum om de balans op te maken. Nederland zou daar volgens de AOb en Novib twee belangrijke stappen moeten zetten:

- Nederlandse steun voor een Wereldwijd Onderwijs Actieplan.
- Hogere prioriteit voor basisonderwijs in het Nederlandse hulpbeleid.
Greetje Lubbi: "Tien jaar nadat 155 landen basiseducatie voor iedereen beloofden, blijft de cirkel van armoede en analfabetisme voor veel teveel mensen bestaan. Doorbreek die cirkel. Het einde van armoede begint op school. Presenteer in Dakar samen met andere regeringen een praktisch plan van aanpak en miljoenen kinderen zullen jullie dankbaar zijn."

Nederlandse scholieren zingen massaal voor leeftijdsgenootjes elders Als ondersteuning aan de onderwijscampagne van Novib en de AOb zullen op 7 april zon 30.000 basisscholieren van ruim 850 scholen in heel Nederland op hun schoolplein het actielied "Zij willen school!" zingen, geschreven door Nol Havens (VOF de Kunst) en Erik van Muiswinkel. Op het Binnenhof zal Nol Havens samen met vele schoolkinderen uit de regio Den Haag bij de presentatie van het schoolrapport aan premier Kok het actielied ten gehore brengen.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie