Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw CAO-akkoord onderzoek-instellingen

Datum nieuwsfeit: 10-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Nieuw CAO-akkoord onderzoek-instellingen (10 april)


10 april 2000

De onderhandelaars van de werkgevers Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, verenigd in de Werkgeversvereniging Onderzoekinstellingen (WVOI) en de bonden (ABVAKABO FNV, AC/AFZ, CFO CNVbond en CMHF) hebben dit weekend een nieuw CAO-akkoord gesloten voor de ruim 6000 werknemers in deze sector. De nieuwe CAO heeft een looptijd van 12 maanden en geldt vanaf
1 maart 2000.

Salaris
Per 1 maart 2000 stijgen de salarissen met 3,5%. Per 1 juli 2000 worden de zogenaamde wachtjaren in de schalen één tot en met vijf afgeschaft. Nu moeten werknemers in deze schalen twee tot vier jaren wachten tot ze een uitloopperiodiek krijgen. Vanaf 1 juli worden dit normale jaarlijkse periodieken. Zo bereiken medewerkers eerder het maximum van hun schaal.
Partijen erkennen het belang van verhoging van het salaris van onderzoekers in opleiding. Er wordt aangesloten bij de resultaten van het CAO-overleg bij de universiteiten.

Flexibilisering arbeidsvoorwaarden
Arbeidsvoorwaarden op maat (afgekort AVOM) biedt werknemers mogelijkheden keuzen te maken in de samenstelling van hun arbeidsvoorwaardenpakket. Deelname aan het systeem gebeurt op vrijwillige basis. Het systeem houdt in dat de werknemer een onderdeel van zijn standaardpakket arbeidsvoorwaarden in tijd of geld kan inruilen voor uitbreiding van een ander onderdeel van zijn pakket. De regeling wordt per 1 januari 2001 voor alle werknemers ingevoerd.
Verlof en ADV
In de CAO komt het recht om geen dienst te hoeven verrichten op andere dan de algemeen erkende godsdienstige feest- en gedenkdagen. Werknemers die daarvan gebruik willen maken leveren daarvoor vakantie- of ADV-uren in.
De meerjarenvariant van de ADV-regeling wordt uitgebreid om zo de combinatie arbeid en zorg te vergemakkelijken. Er kan maximaal vijf jaar ADV worden opgespaard voor het verrichten van zorgtaken.
Loopbaanbeleid
In de functionerings- en loopbaangesprekken wordt aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling. Elke werknemer kan eens per vijf jaar een professioneel loopbaanadvies vragen. Afgesproken is verder dat elke werkgever met zijn ondernemingsraad een loopbaanbeleid ontwikkelt. Daarbij gaat het om een structurele, jaarlijkse aandacht voor het loopbaan- en carrièreperspectief van de werknemer.
De partijen zetten de afspraken die in de vorige CAO zijn gemaakt over de wet REA (reïntegratie) en overige subsidieregelingen omtrent werkgelegenheid en arbeidsmarktbeleid voort.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie