Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over het ijken van medische meetinstrumenten

Datum nieuwsfeit: 10-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragenformulier 10 april 2000


2990009690

Vragen van het lid Buijs (CDA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Economische Zaken over het IJken van medische (elektronische) meetinstrumenten. (Ingezonden 10 april 2000)


1

Kunt u bevestigen dat sinds de wijziging van de IJkwet medische (elektronische) meetinstrumenten, zoals bijvoorbeeld bloeddrukmeters, niet meer verplicht gekeurd/geijkt behoeven te worden?


2

Kunt u tevens bevestigen dat met naken de meetinstrumenten van vrijgevestigde artsen niet met enige regelmaat ter keuring/ijking worden aangeboden?


3

Is het u bekend dat als gevolg daarvan het voorkomt dat bijvoorbeeld de gemeten bloeddruk niet overeenstemt met de werkelijke bloeddruk?


4

Kunt u zich voorstellen, nu artsen zich bij het voorschrijven van medicijnen laten leiden door mogelijke onjuiste meetresultaten van bijvoorbeeld de bloeddrukmeter, onnodig een recept voor «te zware» geneesmiddelen uitschrijven?


5

Kan zulks negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van betrokkenen en leiden tot het onnodig slikken van medicijnen?


6

Wat is uw oordeel over deze gang van zaken?


7

Bent u bereid een onderzoek te doen onder de medische beroepsgroepen, fabrikanten en importeurs naar het onderhoud, het keuren/ijken en zonodig bijstellen van medische meetinstrumenten? Wilt u de Kamer over de uitkomsten daarvan berichten? Zo neen, waarom niet?


8

Overweegt u zonodig het regelmatig ijken van alle medische meetinstrumenten (weer) verplicht te stellen?

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie