Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieuinformatie beter door milieuhoekjes West-Vlaanderen

Datum nieuwsfeit: 10-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Milieuinformatie komt beter uit door milieuhoekjes Brugge, 10/4/2000
"Milieuinformatie op een overzichtelijke manier aanbieden aan de bevolking" dat is de bedoeling van de milieuhoekjes. Milieuhoekjes zijn informatierekjes die op initiatief van de provincie West-Vlaanderen worden geplaatst bij verschillende gemeentebesturen. Op die manier hoopt de provincie natuur- en milieuinformatie op een verzorgde manier aan te bieden op plaatsen waar doorgaans veel volk over de vloer komt: het stadhuis, de biobliotheek, De milieuhoekjes zijn uiteraard vervaardigd uit milieuvriendelijke materialen en hebben ook een sociale dimensie. De hoekjes werden vervaardigd door de revalidanten van Inghelburch. Het initiatief kadert binnen het Euregioproject Natuur, Milieu en Burgers.

De provincie werkt aan natuur- en milieueducatie (NME) en informatie (NMI).
De provinciedienst NME richt zich tot het basisonderwijs, het secundair onderwijs, volwassenen, de recreant, vrijwilligers,... Er wordt gestreefd naar samenwerkingsverbanden met gemeenten en er worden vervolgens concrete acties opgezet die zich richten naar deze verschillende doelgroepen.

De provincie probeert haar NME-doelgroepenbeleid te realiseren via haar streeksteunpunten. Deze streeksteunpunten geven gebiedsgericht vorm aan een provinciebeleid. Samen met de gemeenten worden projecten opgezet voor de verschillende doelgroepen. Er wordt getracht om met verschillende gemeenten een samenwerkingsverband te realiseren.

De provincie werkt samen met Brugge in het samenwerkingsverband met Blankenberge en Knokke-Heist voor wat betreft de Week van de Zee. Er werden reeds verschillende acties gezamenlijk uitgewerkt. Voor leerkrachten werden verschillende cursussen georganiseerd om te leren werken met educatieve leskoffers, er werden cursussen opgezet voor vrijwilligers (v.b. koffermeesters en natuurouders). De provincie streeft op die actieve manier naar meer aandacht en meer zorg voor het milieu en de natuur.

Daarnaast probeert de provincie ook zorg te dragen voor goede informatie. Op het vlak van natuur en milieu geeft de provincie halfjaarlijks voor het grote publiek het informatieblad Natuur en Milieu Info uit. Dit blad bevat naast de algemene informatie over de milieuwerking van de provincie ook een uitgebreide natuur-wandelkalender.
Deze informatie wordt meestal via de gemeentebesturen verdeeld. Een pak van die informatie belandt echter samen met de informatie van andere sectoren (jeugd, toerisme, ) op een tafeltje in de inkomhal van het gemeentehuis, een bibliotheek of een dienst bevolking. Dit leidt vlug tot een slordig hoopje informatie. Een mogelijke oplossing kwam zich aandienen van over de grens uit Nederland.
Natuur, Milieu en Burgers (NMB)
De provincie werkt ook grensoverschrijdend. In het kader van het project Natuur, Milieu en Burgers werkt de provincie West-Vlaanderen ruim twee jaar samen met de provincie Oost-Vlaanderen en Zeeland. Naast tal van andere projecten zagen we hoe ze in Zeeland natuur- en milieu-informatie aan de man brachten. Daar zagen we aantrekkelijke informatierekjes die alle folders op een overzichtelijk manier te presenteerden: de milieuhoekjes. Vanuit de provinciedienst NME werd dit als projectidee meegenomen.

Via het Steunpunt NME en de gebiedswerking milieu werd vervolgens gezocht naar gemeenten die geïnteresseerd waren in dit project. Naast Oostkamp, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist bleek ook Brugge geïnteresseerd. Momenteel zijn een twintigtal van deze milieuhoekjes verspreid via de gemeenten.

De milieuhoekjes zelf
Met de milieuhoekjes komt de milieu-informatie - letterlijk beter uit de hoek. Met de milieuhoekjes wordt de informatie voor de burger op een centrale plaats gebundeld. De Milieuhoekjes worden opgesteld op plaatsen waar doorgaans veel mensen komen. Naast een brede waaier aan informatie, laten de milieuhoekjes ook een verzorgde indruk na. Voor de realisatie van de hoekjes werd gekozen voor zoveel mogelijk sobere, duurzame materialen.

Ook aan het sociale werd gedacht. Het Revalidatiecentrum Inghelburch uit Brugge maakte de hoekjes met zijn revalidanten (op eigen tempo en op volgens eigen kunnen).

Op het milieuhoekje zijn de logos van de gemeente en van de provincie aangebracht. Op die manier wordt de samenwerking tussen de gemeente en de provincie ook gevisualiseerd. Naast de logos staan ook de telefoonnummers van het NME-steunpunt vermeld en van de gemeentelijke milieudienst. Daar kan iedereen terecht voor meer specifieke milieu-informatie of voor een snelle verwijzing naar gespecialiseerde diensten.

Ook de rest van de provincie volgt
Het plaatsen van de milieuhoekjes werd gestart in het noorden van de provincie. Er werden er momenteel een twintigtal geplaatst. Nu wordt het initiatief ook uitgebreid naar de andere gemeenten van de provincie. Op termijn hoopt de provinciedienst NME ook met de milieuhoekjes gebiedsdekkend te werken. Er worden momenteel 50 bijkomende hoekjes gemaakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie