Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Nederlandse aandelen kwakkelen in eerste kwartaal

Datum nieuwsfeit: 10-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Aandelen kwakkelen in eerste kwartaal

Voor Nederlandse aandelen is het eerste kwartaal van 2000 teleurstellend verlopen. De koersen zijn met slechts 1% gestegen.

Hiermee wijkt 2000 fors af van het seizoenpatroon. Gewoonlijk is het eerste kwartaal veruit het beste voor beleggers in aandelen. De CBS koersindex laat over de afgelopen vijftig jaar een gemiddelde koersstijging van 6,1% zien in het eerste kwartaal. Op grote afstand volgt het vierde kwartaal met een gemiddeld koersrendement van 2,9%. Het derde kwartaal laat als enige over deze periode een negatief resultaat zien (-0,6%).

Toch hoeven beleggers nog niet te wanhopen na een matig eerste kwartaal. In 1999 was het rendement in het eerste kwartaal niet meer dan 0,8%. Maar uiteindelijk kwam het koersrendement over heel 1999 uit op ruim 30%, mede door een forse stijging in het vierde kwartaal.

Gemiddelde koersstijging van aandelen per kwartaal, 1952-1999

Zonnig eerste kwartaal voor hightech-fondsen

De hightech-fondsen hebben ook in het eerste kwartaal van 2000 de beurs gedomineerd. De graadmeter van deze fondsen, de CBS/MIT-index, is in dat kwartaal met 16% gestegen.

In deze index zijn alle fondsen samengebracht op het gebied van micro-elektronica, informatietechnologie en telecommunicatie. Vanaf begin 1994 tot eind maart 2000 hebben deze fondsen een gemiddeld totaalrendement behaald van 46,5% per jaar. In dezelfde periode is het gemiddeld totaalrendement van alle aandelen `slechts' 24,9%. Vooral sinds eind 1997 presteren de hightech-fondsen fors beter dan het marktgemiddelde.

Na afloop van het eerste kwartaal lijkt de stemming echter te zijn omgeslagen. Op donderdag 6 april sloot de CBS/MIT-index op 1023,8. Daarmee zijn de koersen van deze fondsen met 6% gedaald sinds het eerste kwartaal, tegenover een 1% daling van alle aandelen.

Totaal rendement op aandelen

Jos van Heiningen

Voor meer informatie: (infohfo@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 10 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie