Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KUN-promotie: Biografische schets van Petronella Moens

Datum nieuwsfeit: 10-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in april 2000 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheden worden gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie en Marketing van de KUN, Afdeling Communicatie, tel: (024) 361 60 00 of 361 22 30.

10-04-2000 Biografische en bibliografische schets van Petronella Moens 13:30 uur Mw. drs. A.J. van den Bos (e.v. Veltman) Promotie op het gebied van de Letteren
Titel van het proefschrift: Petronella Moens (1762-1843), de Vriendin van 't Vaderland
Promotores: Dhr. prof. dr. J.A.H.G.M. Bots
Dhr. prof. dr. J.J.V.M. de Vet
Handelseditie: Vantilt uitgeverij, Nijmegen
Woonplaats: Nijmegen
Wie zich verdiept in de Nederlandse cultuur van de late achttiende eeuw, zal tot de conclusie komen dat literaire en wetenschappelijke genootschappen zeer bepalend waren voor dit tijdperk. Vrouwelijke deelname hieraan was uitzonderlijk. De blinde predikantsdochter Petronella Moens (1762-1843) vormde de spil van menige vriendenkring en kende letterkundigen als Betje Wolff en Aagje Deken, Willem Bilderdijk en Hendrik Tollens. De onderwerpen van gesprek in genootschaps- bijeenkomsten, vriendschappelijke discussies en in brieven aan tijdgenoten worden in deze cultuurhistorische studie belicht. Omdat Petronella Moens voor de 'nieuwsgaring' afhankelijk was van haar familie en vrienden, kan haar grote en gevarieerde oeuvre, waarin politieke, godsdienstige en opvoedkundige onderwerpen aan de orde komen, gezien worden als een spiegel van haar tijd. Naast een biografische schets bevat deze studie ook een bibliografische handreiking.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie