Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister Hermans op bezoek bij twee Axis-projecten

Datum nieuwsfeit: 10-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

`Techniek biedt zoveel meer' & `Dubbel scoren'

Minister Hermans op bezoek bij twee Axis-projecten

Op maandag 10 april bezoekt minister Hermans van Onderwijs twee projecten die door Stichting Axis, financieel worden ondersteund met bijna een ton. Dit betreft basisschool de Wichelroede, met het project `Techniek biedt zoveel meer' en het project `Techniek in de pabo: dubbel scoren!' van de pabo-opleiding van de Fontys Hogeschool Tilburg. Hierbij borduren studenten voort op de ervaringen op de Wichelroede, om de toepassingsmogelijkheden van technieklessen in het basisonderwijs te ontwikkelen. De minister zal daar kennismaken met de bijzondere manier waarop techniek in de lessen op de Wichelroede is opgenomen. Studenten van de pabo hebben op deze basisschool kennisgemaakt met deze wijze van lesgeven en dit teruggekoppeld naar hun opleiding. Beide projecten zijn onderdeel van het Verbredingsplan Techniek in het basisonderwijs, wat steun krijgt van ministeries en branches.

Het project `Techniek biedt zoveel meer' is in maart 1999 van start gegaan. Het is uitermate belangrijk dat kinderen in een vroeg stadium in hun ontwikkeling in aanraking komen met techniek. Gekozen is voor een systeem waarin de leerling zelfstandig (in tweetallen), stap voor stap, al doende, allerlei aspecten van techniek kan ontdekken. Een systeem dat ook voor de leerkracht organisatorisch overzichtelijk en `behapbaar' blijft. Aan de basis hiervan staan zogenoemde leskisten en een bijbehorende werkmap. De eerste ervaringen op de Wichelroede wijzen er op dat het project aanslaat: bij leerlingen, bij leerkrachten en bij de ouders. De leerlingen zijn razend enthousiast en worden aangesproken op meer dan alleen hun cognitieve vaardigheden. `Techniek biedt zoveel meer' is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van Axis.

Techniek en pabo: dubbel scoren

Het project op de pabo heeft een dubbel effect. Pabo-studenten maken zich in hun stage de basisprincipes eigen van de aanpak `Techniek biedt zoveel meer' en dragen deze na hun afstuderen uit bij hun toekomstige werkgever. `Techniek' blijft daarnaast niet het domein van alleen jongens, maar tevens van alle andere pabo-studenten: meisjes, jonge vrouwen en allochtonen. Het overgrote deel van de pabo-studenten is vrouw! Een groep die normaliter moeilijk wordt bereikt maar wél een belangrijke voorbeeldfunctie kan vervullen en bovendien haar eigen nieuwe, anders aansprekende invulling kan geven aan techniek (zoals reeds succesvol toegepast in `Techniek biedt zoveel meer!'). Een neveneffect is dat op deze wijze het onderwijs van de PABO gaat anticiperen op en bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in het basisonderwijs op het gebied van techniek.

Een stage op de Wichelroede is onderdeel van dit pabo-project, waarbij zij iets van de techniekaanpak meekrijgen. Tijdens zijn bezoek zal de minister met stagiaires praten hoe zij de kennis en ervaring teruggebracht hebben in de opleiding.

Meer informatie info@platform-axis.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie