Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief defensie over Nederlandse eenheden in Kosovo

Datum nieuwsfeit: 11-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

brief van de min def inzake nederlandse eenheden in kosov o

Gemaakt: 18-4-2000 tijd: 12:14


2


22181 De situatie in voormalig Joegoslavie
nr. 314 Brief van de minister van Defensie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 11 april 2000

Van 24 maart tot en met 4 april 2000 hebben 223 militairen van het 1e Mariniersbataljon (1Marnsbat) deelgenomen aan de Navo-oefening Dynamic Response 2000. Dit bataljon staat ter be-schikking van de Strategische Reserve voor Sfor en Kfor.

De oefening behelsde de verplaatsing en de tactische inzet van
1Marnsbat, alsmede de voorbereidingen daarop. Vanaf 26 maart is de eenheid ingezet in de Multinational Brigade East (MNB-E), in het gebied waarvoor Polen verantwoordelijk is. De mariniers zijn op 4 april in Nederland teruggekeerd. Deze operatie in een mogelijk toekomstig operatiegebied hebben de mariniers als waardevol ervaren.
Nederlandse Kfor militairen worden op verzoek van Commandant Kfor van
18 tot en met 27 april 2000 ingezet in de MNB-E. Zij versterken daar Amerikaanse eenheden die verantwoordelijk zijn voor het gebied, en nemen taken over op lokaties die de Ameri-kanen tijdelijk verlaten. De Amerikanen worden ingezet aan de grens van Kosovo met het zuiden van Servië.

Het betreft twee pelotons infanterie en een compagniestaf, samen ongeveer 100 militairen. De eenheden gaan patrouilles lopen, controleposten inrichten en assisteren bij het zoeken naar wapens. De Nederlandse militairen mogen op bevel van de Commandant van de Multinational Brigade South (MNB-S), waarvan zij formeel deel uitmaken, alleen huiszoekingen verrichten ter assistentie van Unmik. Het is hun niet toegestaan taken op het gebied van rellenbestrijding (CRC-taken) uit te voeren.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

F.H.G. de Grave

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie