Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waardige bijeenkomst voor Iraans-Joodse gevangenen

Datum nieuwsfeit: 11-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht


12 april 2000

Waardige bijeenkomst voor Iraans-Joodse gevangenen

Ruim honderd personen hielden op dinsdagavond 11 april een demonstratieve persbijeenkomst voor het Vredespaleis in Den Haag. Zij vroegen om aandacht voor het lot van dertien Iranese Joden die ten onrechte van spionage worden verdacht. Tien van hen zitten sinds meer dan een jaar in voorarrest. Het proces tegen de dertien begint op donderdag 13 april.

Rabbijn Raphael Evers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, vertolkte de gevoelens van de aanwezigen, door er op te wijzen dat er geen gronden zijn voor de verdenking jegens de dertien Joden in Iran. De dertien verdachten zijn vrijwel allen religieuze leiders en bestuurders van Joodse Gemeenten. Ook uitte rabbijn R. Evers zijn zorg over hun lot. Op spionage staat de doodstraf. Sinds de islamitische machtsovername in Iran werden dertien Joden door de autoriteiten om het leven gebracht, waarvan drie in de afgelopen drie jaar.

Ook Ronny Naftaniel, directeur van het CIDI (Centrum Informatie & Documentatie Israel) voerde het woord. Er werden psalmen en gebeden voor het welzijn van de dertien verdachten uitgesproken.

Tweede Kamerlid Bert Koenders (PvdA) die over dit onderwerp herhaaldelijk Kamervragen stelde, uitte voor het Vredespaleis zijn bezorgdheid over eerlijke procesvoering en uitte het verlangen dat de Nederlandse ambassade in Teheran waarnemers bij het proces aanwezig laat zijn.

De aanwezigen droegen spandoeken met zich mee waarop de tekst let my people go stond. Deze tekst is ontleend aan het verzoek dat Mozes in de Bijbel doet aan de Farao van Egypte wanneer hij pleit voor de vrijlating van de Joodse slaven. De slogan werd gebruikt bij de demonstraties voor de vrijlating van Joden uit de Sovjet-Unie in de jaren 70.

Met deze demonstratieve persbijeenkomst schaart de Joodse gemeenschap in Nederland zich in de rij van demonstraties en andere acties ten bate van de spoedige vrijlating van de dertien Iranese geloofsgenoten.

Naast deze demonstratieve bijeenkomst intieert het NIK het sturen van petities aan de Iranese ambassadeur in Den Haag en de Iranese president Kathami. De petitie staat op www.nik.nl/niknews.

Het Nederlands College voor Rabbinale Zaken heeft besloten tijdens de synagogediensten aandacht aan het lot van de dertien Iranese verdachten te schenken, door middel van predikaties en het uitspreken van extra psalmen en gebeden voor de ongelukkigen.

Meer informatie: Rabbijn R. Evers, tel. 020 - 644 99 68, fax 020 - 644 26 06

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie