Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Defensie over inzet Nederlandse eenheden in Kosovo

Datum nieuwsfeit: 11-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie
Brieven aan de Kamer


Nederlandse eenheden in Kosovo

11-04-2000

Onderwerp
Brief aan de Kamer over de inzet van Nederlandse eenheden in Kosovo
Datum
11 april 2000

Ons nummer
D 2000001272

Zeer geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de inzet van Nederlandse eenheden in Kosovo.

Van 24 maart tot en met 4 april 2000 hebben 223 militairen van het 1e Mariniersbataljon (1Marnsbat) deelgenomen aan de Navo-oefening Dynamic Response 2000. Dit bataljon staat ter beschikking van de Strategische Reserve voor Sfor en Kfor.

De oefening behelsde de verplaatsing en de tactische inzet van 1Marnsbat, alsmede de voorbereidingen daarop. Vanaf 26 maart is de eenheid ingezet in de Multinational Brigade East (MNB-E), in het gebied waar Polen verantwoordelijk is. De mariniers zijn op 4 april in Nederland teruggekeerd. Het uitvoeren van een operatie in een mogelijk toekomstig operatiegebied is door de mariniers als waardevol ervaren.

Nederlandse Kfor militairen worden van 18 tot en met 27 april 2000 ingezet in de MNB-E. Zij versterken Amerikaanse eenheden die verantwoordelijk zijn in het gebied, en nemen taken over op lokaties die de Amerikanen tijdelijk verlaten. De Amerikanen worden ingezet aan de grens van Kosovo met het zuiden van Servië.

Het betreft twee pelotons infanterie en een compagniestaf, ongeveer 100 militairen. De eenheden gaan patrouilles lopen, controleposten inrichten en het assisteren bij het zoeken naar wapens. De Nederlandse militairen mogen op bevel van de Commandant van de Multinationale Brigade South (MNB-S), waarvan zij formeel deel uitmaken, alleen huiszoekingen uitvoeren ter assistentie van Unmik. Het is hun niet toegestaan rellenbestrijdingstaken (CRC-taken) uit te voeren.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. F.H.G. de Grave

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie