Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijeenkomst bij Vredespaleis voor gevangen Iranese joden

Datum nieuwsfeit: 11-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Gebedsdiensten voor gevangen Iranese Joden

Honderden Nederlandse Joden in tientallen synagogen hebben afgelopen zaterdag gebeden voor het welzijn van dertien Iranese Joden die op donderdag 13 april terecht staan op verdenking van spionage. Het initiatief hiertoe werd genomen door het Nederlands College voor Rabbinale Zaken. Rabbijnen en voorgangers hielden gedurende de wekelijkse sjabbat-ochtenddienst predikaties waarin het lot van dertien centraal stond. De gedachten van de synagogenbezoekers gingen uit naar de tijden dat de Joodse gemeenschap zich in protest uitte ten gunste van de Joden in de Sovjet-Unie die hun land niet konden verlaten en hun religie niet in vrijheid konden beleven.

Naast een predikatie werden er psalmen en een speciaal gebed uitgesproken waarin de namen van de dertien ongelukkigen worden genoemd en waarin de Allerhoogste werd gevraagd de dertien Iranese Joden te sparen en te behoeden.

De Joodse gemeenschap houdt op dinsdagavond 11 april om 19.30 uur een openbare bijeenkomst voor het Vredespaleis, waarbij de netelige situatie waarin de dertien Iranese Joden zich bevinden, onder de aandacht wordt gebracht. Op de internetsites van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en CIDI staan petities aan het adres van de Iranese president Kathami waarin gepleit wordt voor rechtvaardige procesvoering en in vrijheidstelling van de dertien Iranese Joden.

De dertien zijn een jaar geleden aangeklaagd. Sindsdien zitten tien van de dertien gevangen, terwijl inhoudelijke verdenkingen jegens hen nimmer zijn geuit. Op spionage staat in Iran de doodstraf. De meeste verdachten zijn godsdienstleraren en leiders van Joodse Gemeenten in de steden Shiraz en Isfahan. De jongste verdachte was tijdens zijn arrestatie pas zestien jaar oud.


10 april 2000

Meer info: Rabbijn R. Evers, tel 020-6449968, fax 020-6442606

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie