Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontmoeting Vlaamse premier Dewael en zijn Salzburgse collega

Datum nieuwsfeit: 11-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING

11 april 2000

Informele ontmoeting Dewael en Salzburgse Landeshauptmann Dr. Franz Schausberger.

Deze namiddag heeft Vlaams minister-president Patrick Dewael zijn Salzburgse collega Franz Schausberger informeel ontmoet. Landeshauptmann Schausberger is één van de drijvende krachten van het regionalisme in Oostenrijk en in Europa. Hij speelt een prominente rol in Commissie Institutionele zaken van het Comité van de Regio's.

De beide regeringsleiders onderlijnden het belang van de regio's in het Europese integratieproces. Die vervullen niet alleen taken die niet door de Europese Unie of de lidstaten kunnen worden waargenomen, maar spelen bovendien een cruciale rol in het dichten van de afstand tussen Europa en haar burgers. Het is bijgevolg de mening van beiden dat van de lopende besprekingen in de Intergouvernementele Conferentie (IGC), die de aanpassing van de Europese Unie aan het gewijzigde en wijzigende Europa nastreeft, moet worden gebruik gemaakt om de rol van de regio's, en in het bijzonder van de constitutionele deelstaten, te versterken.

Tijdens het onderhoud bespraken beide regeringsleiders de respectievelijke IGC-standpunten. Ze stelden vast dat de gemeenschappelijke bekommernissen van Salzburg en Vlaanderen zich vertalen in een grote eensgezindheid rond concrete voorstellen over de versterking van het subsidiariteitsbeginsel, de vrijwaring van de culturele verscheidenheid, de toegang van constitutionele deelstaten tot het Hof van Justitie en de versterking van het Comité van de Regio's.

Beide bewindslieden bespraken ook de politieke situatie in Oostenrijk. Salzburg is, naast Tirol, de enige regio waar de FPÔ van Jörg Haider niet in de regering zit. Minister-president Dewael beklemtoonde dat de politieke sancties van de EU en van Vlaanderen niet tot doel hebben de Oostenrijkse bevolking te treffen, waarvan de overgrote meerderheid voor democratische partijen stemde.

In de toekomst wenst Dewael verder de mogelijkheid te verkennen om samen met andere regio's meer weerklank te geven aan de Vlaamse standpunten in verband met de IGC en aan de politieke rol die de constitutionele regio's kunnen vervullen in een groter Europa.

Minister-president Dewael bevestigde na afloop zijn voornemen om binnenkort een conferentie van de sterke regio's te organiseren in Vlaanderen.

Later op de middag ontving Patrick Dewael de staatsminister van Europese aangelegenheden van de Duitse deelstaat Beieren, de heer Bocklet. Ook hier kwam de rol van de regio's in Europa en de standpunten in verband met de IGC aan bod.

info : Herman Knapen, woordvoerder van
de minister-president - tel. (02) 553 29 11 e-mail: (persdienst.dewael@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie