Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA over verzameling Politieonderwerpen

Datum nieuwsfeit: 11-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Verzameling Politieonderwerpen (110400)

Den Haag, 11 april 2000

Algemene inleiding :


1.- Na het plenaire debat gisteren spreken we vandaag opnieuw met ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.; Er zijn erg veel onderwerpen aan de orde en daarom is selectie noodzakelijk. Eigenlijk liggen er ook nog veel te veel toezeggingen aan de Kamer, een soort erfenis; Ik hoop en wens meer mondelinge antwoorden van met name de minister van BZK tijdens overleggen. Uw start gisteren in de Kamer was wat onze fractie betreft in die lijn. (NB dit is een van de eerste overleggen met Klaas de Vries als "politie-minister")
Aan de hand van de agenda zal ik een selectie maken uit de onderwerpen.


2. Aanwijzing vertrouwensfunctie en screening bij de politie. De CDA-fractie wijst op het belang van een integere en betrouwbare politie. Het belang van het screenen van personeel mag absoluut niet onderschat worden. De voorgestelde regelgeving stelt mij niet gerust. De voorliggende regels komen wat ons betreft onvoldoende tegemoet aan de doelstelling van een integere en betrouwbare politie. De voorgesteld screening van uitvoerende functies is te licht en dat gaat problemen geven. De CDA-fractie pleit ervoor dat in alle gevallen waar dat nodig is er ook een omgevings- of milieu-onderzoek moet kunnen plaatsvinden.
De ervaring is verder dat een korps dat reeds werkte volgens de voorliggende regels hier weer vanaf is gestapt en weer een antecedenten- en milieu-onderzoek doet. Antecedentenonderzoek alleen is te weinig!
Hiernaast vraag ik aandacht voor de uitspraken van de portefeuillehouders personeelsbeleid en minderhedenbeleid van de korpschefs. Zij stellen dat de screening van de allochtone agent niet waterdicht is. Hoe screen je bijvoorbeeld een Nederlander geworden Libanees uit de Beka-vallei. Vooral in de grote steden zijn de afgelopen jaren tientallen allochtone politiemensen ontslagen . Ik vraag de minister of dit te maken heeft met onvoldoende screening vooraf.
De CDA-fractie wenst een aanpassing van de voorgestelde regels en vraagt de minister hier duidelijk op te reageren, anders overweegt zij op dit punt een Kamer uitspraak.


3. DIENSTPISTOLEN.
Het rapport van de Algemene Rekenkamer komt tot onthutsende berichten:
onvoldoende zekerheid over de schietvaardigheid

bijna 1/3 wapendragenden doen schiettest niet op tijd

naleven regelgeving is onmogelijk

600 dienstpistolen zijn zoek

inspectie op wapens volstrekt onvoldoende

De CDA-fractie ziet deze feiten wel in het licht van:

tekorten aan agenten

1500 vacatures

Arbeidstijdenwet

Onvoldoende informatie van de minister via rapportages aan de aan de Kamer
Op basis van de door mij schriftelijk gestelde vragen kon ook de ernst van de situatie niet worden ingeschat. De CDA-fractie vraagt de minister of de problemen inmiddels uit de lucht zijn. Het overleg met de bonden over de nieuwe opleiding schietvaardigheid politie verloopt stroef. Hoe komt de minister uit de impasse ? Heeft de minister ervoor gezorgd dat de inspectie inmiddels voldoende toegerust is op haar taak?


4. INWINNING INORMATIE DOOR DE POLITIE VOOR OPENBARE ORDE. Tijdens het vorige overleg hebben onder andere de heer Kuijper en ikzelf gewezen op de beperking die artikel 2 Politiewet heeft als het gaat om inwinning van info ten behoeve van de openbare orde. In het debat wees de heer Kuijper de heer Nicolai op de conclusie 66 uit het rapport van de commissie Kalsbeek.
De CDA-fractie van mening dat de politie over bijvoorbeeld het inwinnen van informatie over hooligans over te weinig bevoegdheden beschikt. De effectieve uitvoering van de Wet Bestuurlijk ophouden vraagt dit te regelen.
Kan de minister aangeven of de handleiding op dit onderdeel aangepast wordt?


5.- Beleids- en beheerscyclus.
Gisteren hebben we gesproken over de landelijke themas en de doorwerking naar regionale plannen via de landelijke politiebrief en over de beleids- en beheerscyclus. Nu vraag ik aandacht voor het volgende: uitvoering opheffing bordeelverbod. In de regioplannen is de vertaling geregeld. Echter voor 1-10-2000 moeten de bevoegdheden voor de politie ook geregeld zijn. De organisatie en de prioriteitsstelling wordt of is geregeld, echter de wettelijke bevoegdheden voor de politie niet. Het gaat dan met name om de vaststelling van de identificatieplicht van prostituees. Kan de minister van Justitie toezeggen dat deze wetgeving voor 1 oktober 2000 een feit is. De CDA-fractie dringt hier sterk op aan bij de verantwoordelijk minister.

6.- PERSONEEL :

a.- De decentralisatie van arbeidsvoorwaarden. De CDA-fractie vraagt zich af of de regiokorpsen nu al niet voldoende instrumenten hebben en of de uitwisselbaarheid van politiemensen gebaat is met een forse uitbreiding van decentralisatie van de arbeidsvoorwaarden. Graag de stand van zaken ; b.- Bindings en ontspanningsvereniging oud rijkspolitie ambtenaren B.O.O.R.: er zijn problemen met de Ziektekostenregeling; De CDA-fractie ziet graag dat de minister van BZK deze zaak meeneemt naar het arbeidsvoorwaarden-overleg. Een serieuze omgang met deze problemen rond de ziektekosten van oud-politiepersoneel lijkt ons op zijn plaats.

c.- De vrijwillige politie krijgt f.7,50 per uur. Dit is echt veel te weinig. De CDA-fractie vindt dat deze fooi omgezet moet worden richting redelijk salaris. Ook f. 11,- is wat ons betreft te weinig. Overigens staat in het boekje Vrijwilligheid in de openbare veiligheid wordt gesproken over 12,50. Waarom duurt het allemaal zolang, voordat de vrijwillige politie ook in salaris de waardering krijgt die het verdient?

d.- De kogelwerende vesten zijn aan vervanging toe. De CDA-fractie pleit ervoor extra geld beschikbaar te stellen om een kogelwerend vest per persoon voor blauw op straat te regelen.

7.-MAANDGELDREGELING VOOR ASPIRANTEN
Medio februari 2000 zou er meer bekend zijn. De maandgeldregeling is een belemmering voor aantrekken nieuwe medewerkers. Is reeds bekend. Teveel onderzoek lijkt overbodig. Onder het motto Van zakgeld naar salaris verdient de aspirant een hogere maandvergoeding. Wanneer komt de minister met een oplossing?


8.- ARBEIDSTIJDENWET
De CDA-fractie heeft eerder gevraagd naar een overzicht van de betaalde kosten door regio korpsen voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet. Per korps in 1998 en 1999. In februari stond in het Nieuwsblad van het Noorden bijvoorbeeld dat de regiopolitie Groningen op grote schaal overtreedt. Ook uit andere regio krijg ik dezelfde signalen. Overweegt de minister ook de Arbeidswet aan te passen?
9- OPLEIDING.
BANENLIJN POLITIE
60.000 mensen hebben gebeld; 13.000 mensen zijn aangeboden; 207 zijn aangesteld. Hoeveel mensen zijn nog in procedure? De opleiding is van groot belang. De selectiecriteria per regiokorps schijnen verschillend te zijn. Als dit zo is, is dat geen goede zaak. Klopt dit en wat gaat de minister hieraan doen? Landelijk Centrum Veiligheid door Leefbaarheid ( LCVL ). Deze geeft Cursus wijkgericht werken naast LSOP ? Vindt de minister dat een goede ontwikkeling?

DE CDA_FRACTIE WIL EXTRA GELD VOOR SCHOLING, TRAINING EN OPLEIDING VOOR DE POLITIE MET NAME VOOR GEWELDSBEHEERSING EN BUURTGEBONDEN POLITIEZORG. GAAT DE MINISTER ZICH HIER STERK VOOR MAKEN?

REGIONALE OPLEIDINGSCENTRA : DE CDA-fractie vindt het een goede zaak, dat het LSOP inspeelt op de politieke wens te zoeken naar buneling van politie-opleiding en de regionale opleidingscentra. Er waren twee pilots in Den Haag en Zwolle. Nu is Zwolle afgevallen. Rondom Zwolle ontstaat een grote witte vlek. Waarom is dat gebeurt en waarom is Zwolle afgevallen. Ik mis deze in de toelichting. Over de aangekondigde sluiting van Heerlen heeft de minister de Kamer geantwoord. Hoever is het onderzoek ?

10.- CONFERENTIE POLITIE EN DIVERSITEIT NA 2000 In januari werd de laatste hand gelegd aan een verslag. Nu zijn we 3 maanden verder en nog steeds niets gezien;
Over het kleurrijk korps verschijnen verschillende berichten in de pers. Is er een goede analyse over allochtonen bij politie?
11. PEPPERSPRAY
Vanaf 1995 is de CDA-fractie al voor invoering. Nu onderzoek niet doorgaat had de invoering van Pepperspray al in de vorige eeuw kunnen plaatsvinden. Gelet op de tijd laat ik het hierbij.
Kamerlid: Theo Rietkerk

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...