Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prins Claus bij herdenkingsplechtigheid Westerbork

Datum nieuwsfeit: 12-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


12/04/00 Prins Claus voornemens aanwezig te zijn bij herdenkingsplechtigheid Westerbork

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden heeft het voornemen om op woensdag 12 april 2000 aanwezig te zijn bij de herdenkingsplechtigheid op het terrein van het voormalig kamp Westerbork. Op deze dag is het 55 jaar geleden dat het kamp door het Canadese leger werd bevrijd.

Namens het Kabinet wordt de plechtigheid bijgewoond door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw dr. E. Borst- Eilers. Vele landen zullen hun ambassadeurs afvaardigen, waaronder in elk geval die van Israël, Duitsland, Polen, de Verenigde Staten en Canada.

Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter 107.000 joodse Nederlanders en vluchtelingen weggevoerd. Hiervoor gebruikten de nazi's kamp Westerbork. Dit kamp was in 1939 als centraal Vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte joden in gebruik genomen. In 1942 werd het "Durchgangslager", een tijdelijke verblijfplaats voor in Nederland levende joden. Ook zigeuners en verzetstrijders werden van hieruit naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor gedeporteerd. Slechts 5000 gedeporteerden overleefden de oorlog.

De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Ook overlevenden van het kamp Westerbork worden verwacht, uit binnen en buitenland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie