Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord Kamervragen over uitzetting uitgeprocedeerden

Datum nieuwsfeit: 12-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Antwoord Kamervragen over uitzetting van uitgeprocedeerden door de koninklijke mare chaussee

Gemaakt: 13-4-2000 tijd: 14:8


2

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 12 april 2000

In antwoord op uw brief van 17 februari 2000, nr. 2990007010, deel ik u mede dat de vragen van de leden Verhagen en Wijn over de uitzetting van uitgeprocedeerden door de Koninklijke Marechaussee, worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage bij deze brief.

De Staatssecretaris van Justitie,

Antwoorden van de Staatssecretaris van Justitie op vragen van de leden Verhagen en Wijn over de uitzetting van uitgeprocedeerden door de Koninklijke Marechaussee (17 februari 2000, nr. 2990007010).


1.

Nee.

Zoals ik uw Kamer reeds bij brieven van 2 februari jl. (Tweede Kamer, vergaderjaar 1999-2000, Aanhangsel 674 en 675) heb gemeld zal de bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee intern nogmaals uitdrukkelijk de aandacht vestigen op het belang van correcte naleving van de betreffende districtsorder, waar het de inschakeling betreft van de politiearts voor de beoordeling van de medische toestand in relatie tot de effectuering van de verwijdering.


2.

Voor wat betreft het kabinetsbeleid ten aanzien van uitgeprocedeerde asielzoekers verwijs ik naar de Notitie Terugkeerbeleid (Tweede Kamer, vergaderjaar 1998-1999, 26646, nr. 1).


3.

Aan de ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee die belast zijn met de verwijdering van vreemdelingen staan, gelet op de Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke Marechaussee en de buitengewoon opsporingsambtenaar, formeel alleen de handboeien ter verdediging tegen fysiek geweld ter beschikking. Naar aanleiding van het rapport van de Commissie Van den Haak zijn de volgende (fixatie)middelen ontwikkeld, welke thans in gebruik zijn: plastic strips, handboeienriem (transportkoppel), klittenband, dwangbuis, brancard. Bij gebrek aan een speciaal op de situatie afgestemd beschermingsmiddel is ter bescherming van de vreemdeling in uitzonderlijke gevallen bij het transport naar de luchthaven Schiphol gebruik gemaakt van een Mobiele Eenheid-helm. Dit is gebeurd in zaken waarin in het voortraject de vreemdeling zichzelf aan het hoofd heeft verwond om zich op die wijze aan de verwijdering te kunnen onttrekken.

Tegen verbaal geweld en tegen het bijten en spugen door de vreemdeling staan aan de ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee geen verdere middelen ter beschikking dan de hierboven genoemde.

Op dit moment wordt bezien in hoeverre het aanbeveling verdient de hierboven genoemde beschermingsmiddelen in de relevante regelgeving op te nemen.


4.

Ja.


5.

De beoordeling over het toedienen van kalmerende middelen behoort niet tot de bevoegdheid van de Koninklijke Marechaussee. Overigens verwijs ik in dit verband naar de beantwoording van de vragen van het lid de Wit (17 februari 2000, nr. 2990004450).

Voor wat betreft het overige verwijs ik naar mijn antwoord onder vraag
3.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie