Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: overheidsbeleid woonwagenbewoners moet anders

Datum nieuwsfeit: 12-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


10 april 2000
Overheidsbeleid woonwagenbewoners moet anders

De overheid en woonwagenbewoners zijn verstrikt geraakt in een diep wantrouwen over elkaars handelen en motieven. Dit is de overtuiging van Sjaak Khonraad in zijn proefschrift `Woonwagenbewoners, burgers in de risicomaatschappij'. Hij adviseert een herbezinning op de rol van de overheid en pleit voor het toewijzen van een actieve en volwaardige rol van woonwagenbewoners bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het beleid. Khonraad promoveert op woensdag 12 april 2000 aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Khonraad laat zien hoe het overheidsbeleid zélf heeft bijgedragen aan de problematische positie van woonwagenbewoners. Hij concludeert dat de overheid haar beleid heeft gebaseerd op twee veronderstellingen. Enerzijds heeft de overheid woonwagenbewoners altijd beschouwd als een voor zichzelf en voor hun omgeving problematische achterhoede van verdergaande modernisering. Anderzijds heeft de overheid zichzelf al die tijd gezien als het enige orgaan dat in staat was woonwagenbewoners uit die achterstandpositie te halen.

Niet alleen in de uitgangspunten en de doelstelling, maar ook in de concrete uitvoering van het beleid maakte de overheid verschillende beoordelingsfouten. De overheid heeft woonwagenbewoners gezien als object van haar beleid. Daarmee heeft ze de waarde van de inbreng van woonwagenbewoners zelf onderschat.

De onmachtgevoelens groeiden, zo ook het ongeduld en de teleurstelling over de geringe opbrengst van alle investeringen. Zo ontaardde het aanpassingsoffensief in een krachtmeting met de woonwagenbewoners. Daarmee is eigenlijk het tegendeel bereikt van wat de overheid graag had gezien. Onbedoeld drukte de overheid de woonwagenbewoners in een positie waarin hen weinig anders overbleef dan zich van de samenleving en overheid af te keren. Toen de overheid vervolgens inzag dat zij de woonwagenbewoners niet in de door haar gewenste richting kon duwen, gaf zij het op en trok zich uit de problematiek terug.

Volgens Khonraad is de huidige positie van woonwagenbewoners niet enkel en alleen het gevolg van overheidsbemoeienissen. Het is ook het gevolg van het handelen van de woonwagen- bewoners zelf. Het continue streven naar autonomie vormt een terugkerend thema in hun handelen. De noodzakelijke speelruimte daarvoor vinden zij bij uitstek in de marge van de samenleving.

Volgens Khonraad moet de overheid af van het idee dat zij de macht en middelen heeft om woonwagenbewoners haar wil, waarden en normen op te leggen. Woonwagenbewoners moeten de ruimte krijgen om op hun eigen wijze bij te dragen aan de productie van hun sociale structuren. Beleid moet er op gericht zijn dat proces te ondersteunen en te ontwikkelen. Tenslotte moet er worden gestreefd naar een actievere rol van woonwagenbewoners bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van het overheidsbeleid. Beleid is immers pas effectief als de woonwagenbewoners zich er in kunnen herkennen en zij ook medeverantwoordelijkheid kunnen en willen dragen.

Woensdag 12 april 2000, 16.15 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie: `Woonwagenbewoners, burgers in de risicomaatschappij'
Drs. J.L.H.Th.M. Khonraad, faculteit Sociale Wetenschappen.

Voorlichter Sarah Scholts

(030) 253 34 92

Home UU Uw reactie Find

Laatst gewijzigd: 10 april, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie