Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beleids- en activiteitenplan Nationale Winkelraad MKB

Datum nieuwsfeit: 12-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

12-04-2000
Beleids- en activiteitenplan Nationale Winkelraad MKB-Nederland Zelfstandige ondernemers in detailhandel en winkelambacht moeten dezelfde mogelijkheden krijgen over de beste winkellocaties te beschikken als het grootwinkelbedrijf. Dit komt de variëteit in het winkelaanbod en daarmee de consument ten goede. Zelfstandige ondernemers in deze sector gaan daarnaast hun grenzen verleggen als het gaat om het werven van medewerkers. Gezamenlijke wervingstrajecten spelen hierbij een belangrijke rol. Voorts moet de sector detailhandel en winkelambacht een enorme inhaalslag maken t.o.v. de meeste andere bedrijfstakken waar het gaat om het gebruik van ICT. In plaats van zuinige middenmotor, zou de sector koploper moeten zijn gezien haar intermediaire rol tussen producenten/leveranciers en consumenten. Dit stelt de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland bij de presentatie van het beleids- en activiteitenplan van de sector voor de komende jaren.

De Nationale Winkelraad, waarin 30 branches zijn vertegenwoordigd, die samen 173.000 vestigingspunten hebben, komt met haar nota op het moment dat het zelfstandig ondernemerschap in deze sector zich in een cruciale fase bevindt. In deze sector is schaalvergroting aan de orde van de dag, grond- en huurprijzen rijzen de pan uit en de discussie over de ruimtelijke inrichting van Nederland is volop aan de gang.

Onderscheidend vermogen
In haar beleidsnota stelt de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland dat zelfstandige ondernemers veel beter gebruik moeten maken van hun onderscheidend vermogen. Hierdoor kan het marktaandeel worden vergroot. Ondernemers kunnen hierop inspelen door het gebruik van internet als communicatiemiddel met de klanten voor bijvoorbeeld vers\'-bestellingen die thuis worden bezorgd. Maar ook het geza-menlijk regelen van kinderopvang voor ouders die in een winkelstraat of -centrum komen winkelen en het organiseren van themadagen kan extra klanten trekken.

Toplocaties
Er moet voor worden gewaakt dat de fijnmazige distributiestructuur in Nederland in gevaar komt omdat grote groepen zelfstandige ondernemers in detailhandel en winkelambacht geen toegang hebben tot onroerend goed op toplocaties. De Nationale Winkelraad onderzoekt deze situatie en stelt voor te komen tot een garantiefonds om voor zelfstandige ondernemers tot een evenwichtiger situatie te komen bij het verkrijgen van huurpanden op de beste locaties.
Detailhandel en winkelambacht bestaan bij de gratie van een goede bereikbaarheid. De Nationale Winkelraad zal de invloed van parkeer- en openbaar vervoerbeleid op bestaande voorzieningen gaan monitoren om er op toe te zien dat de overheid het parkeerbeleid niet gebruikt voor korte termijn maatregelen om gaten in de begroting te dichten, terwijl anderzijds voorzieningen afbrokkelen.

In het algemeen moeten de grondslagen voor de ruimtelijke detailhandelsstructuur drastisch worden gewijzigd, zo stelt de Nationale Winkelraad. Op dit moment geldt een indeling van winkelgebieden gebaseerd op de omvang van het verzorgingsgebied, zoals buurt- en wijkcentra en stads(deel)centra. Veel beter is in het vervolg winkelconcentraties te beoordelen op de bezoekmotieven van de consument. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland heeft hiertoe in nauwe samenwerking met de Raad Nederlandse Detailhandel een drieslagmodel ontwikkeld. Cruciaal in dit drieslagmodel is dat fijnmazigheid, belangrijkste kenmerk van de Nederlandse distributiestructuur, in stand blijft. Met het drieslagmodel als planningsinstrument zijn beleidsmakers veel beter in staat een antwoord te vinden op zich wijzigende consumentenstromen en
-voorkeuren.

Arbeidsmarkt
Een grote uitdaging ligt er voor de sector detailhandel en winkelambacht als het gaat om een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Afgerekend moet worden met de briefjes achter de winkelruit, waarop personeel wordt gevraagd. Het opzetten van gezamenlijke wervingstrajecten op lokaal niveau, waarbij de plaatselijke ondernemersvereniging een belangrijke rol speelt door afspraken te maken met het arbeidsbureau en de uitzendbureaus, kan aanzienlijk meer perspectief bieden. Het personeelsbeleid moet daarnaast verder worden geprofessionaliseerd in deze sector. MKB-Nederland zal via een op te richten servicepunt de branches voorzien van een modern P. en O.-instrumentarium.
Imago
De Nationale Winkelraad wil tevens het imago van het werken in de detailhandel verbeteren. Dit kan onder meer door een imago- en wervingscampagne in het beroepsonderwijs, waar leerlingen worden gewezen op de uitstekende beroeps- en ontplooiingskansen die detailhandel en winkelambacht bieden. Samenwerking met het beroepsonderwijs hierbij is essentieel. Gezamenlijk zal worden gewerkt aan de modernisering van het leerplan voor de afdeling handel in het vmbo. Tevens zullen er meer leerbedrijven moeten worden gecreëerd, waar leerlingen kunnen worden opgeleid. Daarnaast moet een kwaliteitskenmerk worden gemaakt voor Regionale en Agrarische Opleidingscentra, die het detailhandelsonderwijs in goede samenwerking met het bedrijfsleven verzorgen. Met hogescholen zullen branches afspraken moeten maken over de bijdrage die HBO\'ers kunnen leveren in de branche. HBO\'ers vervullen in de detailhandel vaak taken op het terrein van innovatie en/of zijn de rechterhand van de ondernemer. Om dit verder te stimuleren zullen meer duale werk/leerplaatsen door ondernemers beschikbaar moeten worden gesteld.

Stimuleer ICT
Het gebruik van ICT in detailhandel en winkelambacht moet volgens de Nationale Winkelraad krachtig worden gestimuleerd. Met een computergebruik van 64% in de detailhandel en 51% in het winkelambacht, behoort de sector bepaald niet tot de koplopers. Een inhaalslag is noodzakelijk, waarbij de Nationale Winkelraad bij de overheid een extra investeringsimpuls van enkele miljoenen bepleit. Via goed gebruik van de elektronische snelweg is de detailhandel in staat tot een betere logistiek en voorraadbeheer, optimale service naar de klanten, een betere samenstelling van het assortiment, vermindering van de administratieve lasten en een integratie tussen retail en e\'-tail.

Betalingsverkeer
Op het gebied van het betalingsverkeer ervaren de ondernemers in detailhandel en winkelambacht de toenemende complexiteit, ondoorzichtigheid en kostenstructuur meer en meer als hindernis en extra kostenpost. De Nationale Winkelraad zal via prijsvergelijking en inventarisatie van knelpunten een plan van aanpak opstellen. Maximering van tarieven daar waar geen of te weinig marktwerking bestaat, zal bij de overheid worden bepleit.

De Nationale Winkelraad ontvangt zeer veel klachten van ondernemers over onzorgvuldig handelen bij bijvoorbeeld het opbreken van winkelstraten. Ondernemers zijn hierdoor vaak (veel te) lang slecht bereikbaar vanwege werkzaamheden en derven omzet. MKB-Nederland wil samen met de overheid komen tot een heldere definitie van wat wel en wat niet tot het ondernemersrisico behoort en duidelijke en rechtvaardige compensatierichtlijnen opstellen.

Energie-inkoop en energiebesparing zijn voor de sector detailhandel en winkelambacht van groot belang bij de bedrijfsvoering. Om ondernemers beter gebruik te laten maken van energiebesparende maatregelen zullen branches, Nationale Winkelraad en overheid een Energie Centrum oprichten, waar ondernemers heldere en praktische informatie over energie(besparing) kunnen krijgen. Het Energie Centrum zou in de toekomst ook een belangrijke partner kunnen zijn bij het inkopen van energie op de geprivatiseerde energiemarkt.

Brokjesbeleid
De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland is verbaasd over het feit dat er bij de overheid zo weinig oog is voor de sector. Van een integrale visie op de toekomst voor detailhandel en winkelambacht, de ruimtelijke implicaties en de economische mogelijkheden is geen sprake. Detailhandelsbeleid is brokjesbeleid\' bij de overheid. Met deze beleidsnota wil de Nationale Winkelraad een discussie starten over de wenselijkheid van een meer integrale benadering van de sector op alle overheidsniveaus.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...