Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Taxateurs Amersfoort bezoeken nog enkele voorbeeldpanden

Datum nieuwsfeit: 12-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort


tems 12 april 2000

Taxaties referentiewoningen

Taxateurs bezoeken nog enkele voorbeeldpanden

Vanaf komende week bezoeken taxateurs van het externe taxatiebureau Kafi B.V. nog enkele woningen in verband met de hertaxatie van onroerende zaken binnen Amersfoort. Het gaat om zogenaamde referentiewoningen. Dit zijn woningen die als voorbeeld kunnen dienen voor een groep gelijksoortige panden. De taxateurs controleren de gegevens van de woningen die de gemeente zelf al in haar bestand heeft en bepalen daarna de waarde. Deze huizen dienen dan als referentie voor soortgelijke woningen. De taxateurs kunnen zich legitimeren.

Op grond van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) moet de gemeente een referentiestelsel van woningen opzetten. Dit houdt in dat een aantal woningen waarvan de WOZ-taxateurs de waarde hebben bepaald, gaan dienen als referentiewoning. De waarde van andere, vergelijkbare, huizen wordt daarvan afgeleid. Het is immers niet mogelijk om alle panden in de gemeente apart op te nemen. Bij de vergelijking houdt de gemeente uiteraard rekening met verschillen tussen de referentiewoningen en de andere huizen.

De hertaxatie is gebaseerd op de waarde per 1 januari 1999 en geldt voor de periode van 2001 tot en met 2004. Volgens de Wet WOZ moet voor zowel koopwoningen als huurwoningen de waarde in het economisch verkeer worden bepaald. Dit wordt ook wel de marktwaarde genoemd. Deze waarde wordt bepaald naar waardepeildatum 1 januari 1999. Om de marktwaarde te bepalen, wordt gedaan alsof de woning op de waardepeildatum verkocht zou worden tegen de hoogst haalbare verkoopprijs en alsof de woning op eigen grond staat en leeg en zonder lasten overgedragen zou kunnen worden. Voor de referentie- of voorbeeldwoningen zijn panden uitgezocht die op of rond de waardepeildatum zijn verkocht. De taxateur bekijkt of deze woningen geschikt zijn als referentiewoning.

En verder
Begin 2001 ontvangen de eigenaren van de woningen een waardebeschikking. Hierop staat de getaxeerde waarde per 1 januari 1999. Deze gebruikt:

gemeente voor de onroerende zaakbelastingen

het waterschap gebruikt die voor haar heffingen

de Belastingdienst voor onder andere de bepaling van het huurwaardeforfait voor woningeigenaren.

Meer weten?
Voor algemene vragen over de herwaardering of over de Wet WOZ kunt u het Team Waardebepaling bellen: 033-4695030. Algemene informatie over de gemeentelijke belastingen en de Wet WOZ vindt u op het Internet. Kijk bij de inhoudsopgave onder Gemeentelijke Belastingen / waardering onroerende zaken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie