Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SZW: toespraak Hoogervorst bij tekenen convenant gemeenten

Datum nieuwsfeit: 12-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

SZW: Toespraak staatssecretaris Hoogervorst

Nr. 2000/59

12 april 2000

Embargo:

12 april 2000 tot

16.30 uur

Gemeenten pakken werkdruk aan

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op

12 april een intentieverklaring ondertekend, waarin overheid, werkgevers en werknemers bij de gemeenten afspreken dat ze binnen een jaar komen tot een convenant met afspraken om de werkdruk bij de gemeenten te bestrijden.
Hoogervorst wees er bij die gelegenheid op dat vooral gemeentelijke diensten die veel directe contacten hebben met burgers een hoog ziekteverzuim kennen. 'Spanningen tussen medewerkers en cliënten leiden bij deze gemeente-ambtenaren in een aantal gevallen tot een te hoge, niet goed meer te beheersen werkdruk.' Met een convenant verplichten partijen zich concrete doelstellingen te realiseren bij het verminderen van de werkdruk.

Toespraak door staatssecretaris J.F. Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de regionale bijeenkomst .Werkdruk. op 12 april 2000 in Amersfoort.

.Werkdruk is natuurlijk niet erg. Veel, of zelfs heel veel te doen hebben is geen ramp. Sterker: wat is erger dan werkdruk? Géén werkdruk..

Ik citeer uw collega Marion Schook uit Helmond. Niet om meteen de pret te bederven door te beweren dat werkdruk geen probleem is. Wel om duidelijk te maken dat werkdruk in de vorm van het druk hebben, veel te doen hebben, op zichzelf geen probleem hoeft te zijn. Het probleem ontstaat pas - en ik citeer opnieuw mevrouw Schook - .als alles op hetzelfde moment moet, als je het niet meer in de hand hebt, het niet meer kunt regelen, als je het gevoel hebt: ik verzuip..

In Nederland verrichten zeven miljoen mensen betaald werk. Van hen signaleren er 1,7 miljoen dat ze regelmatig te maken hebben met hoge werkdruk. Dat is één op de vier. Gelukkig gaan niet al die 1,7 miljoen mensen gebukt onder ziekmakende klachten. Maar dat grote aantal geeft wel aan dat we te maken hebben met een serieus verschijnsel.

En als we kijken naar de mensen die arbeidsongeschikt worden, zien we dat bij één op de drie mensen psychische klachten de oorzaak zijn. Dertigduizend mensen per jaar die afhaken omdat ze het niet meer aan kunnen, omdat de druk te groot wordt. Dat is in de eerste plaats heel vervelend voor die mensen zelf. Maar het heeft ook gevolgen voor de samenleving. De maatschappelijke kosten van uitval door psychische problemen bedragen maar liefst vijf miljard gulden per jaar.

Hoe is het in uw sector, de gemeenten, gesteld met het risico op arbeidsongeschiktheid?

Gemiddeld lopen werknemers bij de gemeenten geen hoger risico om arbeidsongeschikt te raken dan het landelijke gemiddelde van 1,4% per jaar. Maar dat is geen reden om de zaak op zijn beloop te laten. Want we weten ook dat er verschillen zijn tussen gemeenten onderling en dat er verschillen zijn in werkdruk tussen gemeentelijke diensten of afdelingen.

Ik ben als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk voor arbeidsomstandighedenbeleid en voor sociale zekerheid. Als lid van het kabinet voel ik me bovendien mede verantwoordelijk voor de rol van de overheid als werkgever. Ik vind dat we als overheid een voorbeeld moeten geven aan het bedrijfsleven. Dat we de zaken in eigen huis op orde moeten hebben. Dat is nog niet het geval, ook niet bij de gemeenten.

Daarom ben ik blij dat u deze conferentie houdt. Dat u zich bezint op de oorzaken van problematische werkdruk en zoekt naar oplossingen. Dat laatste zal niet eenvoudig zijn. Met minder uren werken of minder hard werken lossen we het probleem niet op. Want daar zit het hem niet in. Vaak zal het nodig zijn kritisch te kijken naar de manier waarop we het werk hebben ingericht. Of moeten we de onderlinge verhoudingen op het werk onderwerpen aan een kritische evaluatie. En dat is een stuk moeilijker.

Moeilijker, maar wel haalbaar.

Neem het project met tramlijn 3 in Amsterdam. Lijn 3 kampte met een ziekteverzuim van 35 procent onder conducteurs en 25 procent onder bestuurders. Dat is fors gedaald sinds het vervoerbedrijf een vast team op lijn 3 heeft gezet, dat verantwoordelijk is voor zijn eigen tramlijn. De conducteurs en bestuurders voelen zich nu als groep veel meer verantwoordelijk voor hun vervoersproduct. Ze voelen zich sterker betrokken bij hun werk en ervaren een grotere verantwoordelijkheid voor elkaar.

Vooral gemeentelijke diensten die veel directe contacten hebben met burgers kennen een hoog ziekteverzuim. Dat zijn dus die vervoerbedrijven, maar bijvoorbeeld ook sociale diensten of parkeerwachters. Spanningen tussen medewerkers en cliënten leiden bij deze gemeente-ambtenaren in een aantal gevallen tot een te hoge, niet goed meer te beheersen werkdruk. En dan kan het fout lopen.

Ik noemde de sociale diensten al. Divosa heeft vastgesteld dat agressie blijvend een probleem vormt voor de medewerkers van sociale diensten. Het gegeven dat bijna driekwart van hen te maken heeft gekregen met agressie, spreekt in dat opzicht boekdelen. Divosa berust daar niet in. En terecht.

De vereniging is gekomen met een reeks aanbevelingen om agressie terug te dringen. Daarbij gaat het er ook weer om kritisch te kijken naar de werkprocessen. In hoeverre wekken vertragingen, lange wachttijden of onduidelijke antwoorden agressie op bij de cliënten? Divosa heeft onlangs een meetinstrument ontwikkeld waarmee sociale diensten vast kunnen stellen of er verbeteringen mogelijk zijn die de veiligheid bevorderen.
Het is van belang van elkaar te leren, binnen en buiten de eigen organisatie. Banken, postkantoren, de horeca en zeker de voetbalstadions, hebben al veel ervaring opgedaan met het bestrijden van agressie. Daarvan kunnen we leren en gemeenten kunnen natuurlijk ook van elkaar leren.

Uit initiatieven als die van het Amsterdamse vervoerbedrijf en van Divosa blijkt dat gemeenten en gemeentelijke organisaties oog hebben voor tekortkomingen in de arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen. Bovendien blijkt de bereidheid te bestaan dergelijke zaken aan te pakken - en veelal met succes.

Waarom ondertekenen we vandaag dan toch een intentieverklaring over werkdruk, met de bedoeling binnen een jaar een convenant af te sluiten?

Ik denk dat het goed is dat we blijvend aandacht mobiliseren voor verbetering van arbeidsomstandigheden in brede zin. Zeker bij de gemeenten. Want de gemeenten vormen bij uitstek een sector met een zeer grote verscheidenheid aan producten en diensten en dus met sterk uiteenlopende functies en veel verschillende risicofactoren binnen één organisatie.

Met een convenant kunnen we elkaar aanspreken op de resultaten van onze inspanningen. Want arboconvenanten zijn niet vrijblijvend. Ze verplichten de partijen concrete doelstellingen te realiseren. Ik kijk met spanning uit naar het convenant dat in het verlengde moet liggen van deze intentieverklaring.

De komende maanden zullen we hard moeten werken aan het opstellen van het convenant. Niets belet ons intussen gewoon door te gaan met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het verminderen van de ziekmakende werkdruk.

Maar zolang dat nog niet gelukt is, kunt u terugvallen op de raad van uw collega Marion Schook, die ik aan het begin van mijn toespraak bij u introduceerde. Een van haar middeltjes tegen werkdruk die uit de hand dreigt te lopen wil ik u niet onthouden. Dat is bij een collega binnenlopen en zeggen: Mag ik even gillen? Of vervolgens de daad bij het woord moet worden gevoegd, dat laat ik graag aan u over.

Dank voor uw aandacht.

- LET OP EMBARGO -


12 apr 00 16:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...